Päivähoitoon halukkaita

Ylämyllyn päivähoidossa lasten määrä jatkaa kasvuaan.
– Kun katsoo Liperin työllisyyslukuja, niin ymmärtäähän sen. Vanhemmat ovat työllistyneet, mikä on tietysti hyvä merkki, varhaiskasvatuksen johtaja Sirkka Korhonen toteaa.

Uuden varhaiskasvatuslain mukaan kunta voi myös lisätä hoidettavien lasten määrää ryhmässä. Yhdellä hoitajalla voi nyt olla kahdeksan yli kolmevuotiasta lasta.
Liperissä sivistysosastoa on evästetty miettimään ryhmäkokoa tilanteen mukaan.
– Yhden suhde kahdeksaan ei ole vielä joka paikassa käytössä.
Korhosen mukaan taajaman lapset mahtuvat tällä hetkellä Honkalampi-keskuksen Metsälään ja Ylämyllyn monitoimitalon tiloihin.
Tyhjilleen jäänyt Ylämyllyn päiväkoti ei ole remontoinnin väärti. Korhosen mukaan sivistysosasto esittää ensi vuoden investointisuunnitelmaan uuden päiväkodin suunnittelurahaa.

Tulkintoja haetaan
Syksyn puheenaihe on ollut uuden lain tuomat koukerot: lapsella on oikeus saada varhaiskasvatusta 20 tuntia viikossa. Lisätunteja heruu, jos vanhemmat käyvät töissä tai opiskelevat.
– Tulkinta on mietityttänyt joidenkin perheiden kohdalla. Yritämme kohdella kaikkia perheitä oikeudenmukaisesti, Korhonen kertoo.
Jos lapsella on tuen tarpeesta lausunto, se ei Korhosen mukaan kuitenkaan suoraan lisää varhaiskasvatusoikeutta.
– Se ei ole automaatti, vaan mietimme, mikä vie oikeasti lapsen kasvua ja kehitystä eteenpäin.
Kun päiväkodissa tapahtuu eniten kieltä ja motoriikkaa tukevia asioita aamupäivisin, voisi Korhosen mielestä tuen tarpeessa oleva lapsi olla hoidossa esimerkiksi useampana aamupäivänä ja ulkoilla iltapäivisin kotiväen kanssa.
– Vanhempia on kuultu näissä asioissa. Viikonpäiviä täytyy sovitella, että kaksi lasta pystyy käyttämään samaa paikkaa.
Yksi lisätuntien saamisen peruste voi Korhosen mukaan olla myös vanhempien jaksamisen tukeminen.
– Silloin lähdetään perheen tilanteesta liikkeelle.

Jaksaminen tiukoilla
Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaaminen vähensi perheiden mahdollisuutta järjestellä itse asioitaan. Erään ylämyllyläisen perheen äiti toivoisi perhepsykologin lausunnolla olevan enemmän painoarvoa, kun päätöksiä hoitotunneista tehdään.
Äidin opiskellessa isä rakentaa perheelle uutta kotia – tai rakentaisi, jos pystyisi. Apua he ovat toivoneet kevääseen saakka.
– Meillä on suositus, että saisimme vähän enemmän hoitotunteja jaksamisenkin vuoksi. Nyt näyttää siltä, että jompikumpi meistä vanhemmista lopettaa nukkumisen.
Jos tunteja ei myönnetä enempää, äiti toivoisi joustoa hoitoaikoihin, jotta hän voisi opiskella paremmin.
– Jos meidän perhe olisi päivähoitopaikkojen väärinkäyttäjä, niin miksi olisin hoitanut lapsia kotona viisi ja puoli vuotta, hän tokaisee.

Vastaa