Rääkkylä liitetään Kiteeseen

Rääkkylän kunta liitetään vuoden 2017 alusta Kiteen kaupunkiin valtioneuvoston päätöksellä.  Päätös tehtiin torstaina valtioneuvoston istunnossa.

Ratkaisu tehtiin vastoin Rääkkylän kunnan omaa tahtoa. Oman kunnan kannalla ovat olleet laajalti niin kuntalaiset kuin valtuusto, jonka selvä enemmistö kannatti Rääkkylän itsenäisyyttä.
Valtioneuvoston kanta perustuu kuntarakennelain säännöstöön, joka mahdollistaa kriisikunnan liittämiseen toiseen kuntaan vastoin sen tahtoa.
Rääkkylän katsotaan olevan erityisen vaikeassa taloudellisessa asemassa. Ulkopuolisen selvittäjän tekemässä kuntajakoselvityksessä yhdistyminen nähtiin perusteltuna.
Kunta on joutunut talouden takia kaksi kertaa arviointimenettelyyn, eikä sillä ole edellytyksiä järjestää palveluitaan itsenäisenä kuntana, valtioneuvoston perusteluissa todetaan.
Kunnan oma tasapainottamissuunnitelma ei sisällä varsinaisia ja rakenteellisia pitkävaikutteisia toimintakatteeseen vaikuttavia toimenpiteitä, perusteluissa jatketaan.

Surullinen ja pettynyt
Kunnanjohtaja Tuula Luukkonen kertoo olevansa surullinen ja pettynyt päätökseen.
– Me sulattelemme päätöstä ja katsomme miten tästä jatketaan. Minulla ei ole mitään ajatuksia vähään aikaan, Luukkonen tuumaa apeana.
Luukkonen jatkaa, että luottamushenkilöjohto kokoontunee lähipäivinä miettimään asiaa.
– Kunnalla on mahdollisuus valittaa päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.
Tuula Luukkonen toivoi, että Rääkkylälle olisi annettu mahdollisuus jatkaa itsenäisenä kuntana.
– Me tasapainotimme jo taloutta ja teimme rakenteellisia uudistuksia, mutta se ei vain riittänyt, Luukkonen toteaa.

Vastaa