24.3.2016
Gallup: Miten kuntaliitos vaikuttaa rääkkyläläisten arkeen?
Kuntajakoselvittäjä Jarmo Asikainen kantaa huolta rääkkyläläisten uskosta omaan asuinalueeseensa mahdollisesti syntyvässä uudessa Kiteen kaupungissa. Asikainen korostaa elämänuskon menettämisen olevan lähipalveluiden katoamista suurempi riski. Miten rääkkyläläiset itse näkevät tulevaisuutensa, jos kuntaliitos tulee? Muuttuuko arki? Miten pitäjän kolkissa pärjätään?

Maija Laasonen, tiimikoordinaattori, Oravisalo: ”Eniten huolettaa se, että Kiteeltä ei ole kerrottu, mitä palveluita vietäisiin pois. Jos koulusta tai terveyskeskuksesta luovutaan, se on katastrofi. Lapsiperheessä terveyskeskus, neuvola, koulu ja apteekki on oltava lähellä. Vanhoille ihmisille asiointi vaikeutuisi, jos esimerkiksi yhdistysten asioita pitäisi käydä Kiteellä hoitamassa, ja tämä taas hiljentäisi kylien toimintaa. Reissuja olisi muutenkin keskitettävä, esimerkiksi neuvolakäynti veisi nykyisen tunnin sijaan jo puoli työpäivää, jos asiointimatka pitenee. Joensuu olisi mieluisampi suunta jos liitos olisi tehtävä, Kiteellä tulee käytyä enintään kerran vuodessa vesipuistoreissun yhteydessä. Perheeni asuu Rääkkylässä niin kauan, kuin koulu ja neuvola säilyvät lähipalveluina.”

Mirva Ikonen, suurtalouskokki, Salokylä: ”Eihän kuntaliitos hyvä juttu ole. Kylätoiminta varmasti kärsisi, hoidettaisiinko esimerkiksi laavuja ollenkaan jatkossa? Kouluasiat tietysti äitinä huolettavat, alakoulu säilynee, mutta miten käy yläasteen? Jos kaikki palvelut karkaavat Kiteelle, niin terveyskeskuksessa tulee varmasti olemaan ruuhkaa. Eikä kirjastokaan tai apteekki säilyne Rääkkylässä. Jos liitos toteutuu, en tule itseäni kiteeläiseksi tuntemaan, vaan pysyn siltikin ehdottomasti rääkkyläläisenä.”

Timo Mölsä, maatalousyrittäjä/kunnanvaltuutettu, Nieminen: ”Henkinen puoli on iso riski, pelkään kuntaliitoksen lamauttavan Rääkkylän. Meidän vahvuutemme on yhteishenki, jota nyt koetellaan. Karu totuus on, että liitoksen myötä lähipalvelut jäisivät muutamassa vuodessa meiltä pois. Nykyisin jo puolet rääkkyläläisistä käyttää Joensuun palveluja, ja liitos ei tule lupauksista huolimatta Keski-Karjalaa vahvistamaan, se on harhakuva. Kylien tulevaisuus on iso riski, sillä seurat ja yhdistykset saavat kunnalta merkittävää tukea toimintaansa. Kihauksen tulevaisuus pelottaa myös, en usko talkoohengen vahvistuvan yhdistymisestä. Kuntaliitoksen myötä minulla ei ole enää mielenkiintoa lähteä mukaan kunnallisiin luottamustehtäviin.”

Timo Paakkunainen, eläkeläinen, Jaama: ”Uskon ihmisten sopeutuvan kuntaliitokseen, vaikka Rääkkylässä on ihailtavan laajasti taisteltu jo kauan itsenäisyyden puolesta. Jaamalta on Kiteelle lyhyempi matka kuin Rääkkylän kirkonkylälle, joten kyllä siellä enemmän tulee asioitua nytkin. Myös palveluntarjonta on laajempi, toki joidenkin erikoistuotteiden kohdalla on ajettava Joensuuhun. Kesämökkini on Kiteellä, ja siihen liittyviä asioita hoitaessa olen huomannut kaupungissa asioinnin olevan totisempaa ja byrokraattisempaa kuin kotikunnassa.Kylätoiminnassa korostuisi liitoksen myötä enemmän oma aktiivisuus, ja suuremmassa yksikössä on aina se joukkoon hukkumisen riski. Uskoisin tahtotilan kylien ylläpitoon olevan kuitenkin hyvä.”