Päätoimittaja Nenosen vappupuhe

Kotiseutu-uutisten päätoimittaja Tarmo Nenonen piti Liperin tuulisessa vapputapahtumassa puheen, joka on kaiken kansan luettavissa tässä alla.

 

Arvoisa vappuväki!

Pahoista uhkakuvista huolimatta saamme viettää tätä vappua auringon paisteessa. Viime päivien äkkilumi on kadonnut maasta. Muistissa on vielä vappuja, jonne liikunnallisimmat ovat saapuneet hiihtämällä. Vapun kosteusprosenteista pitemmältä ajalta ei ole dokumentoitua tietoa.

Liperiläinen vappu on ollut yleensä musiikkipainotteinen. Monipuolisuutta on tullut reippaista  vapputansseista ja muistakin liikunnallisista tapahtumista.

Liperin vaput ovat olleet myös kohtuullisen rauhallisia, koska isoja uutisia välienselvittelyistä ei vanhojen Kotiseutu-uutisten sivuilta löytynyt. Opiskelijatkin ovat etsineet riehansa muualta.

Tänään ovat moninaiset toimijat, yrittäjien ja kunnan innostamina, tarjoamassa näkemistä, kokemista ja kevään makuja. Alussa nähty traktorivetoinen kulkue on jotain ainutlaatuista. Ja te vapun juhlijat olette tekemässä hienon yhteisen tapahtuman ja tapaamisen.

Liperin vappu heräsi kukkaansa oikeastaan vuosi sitten, puoliksi vahingossa. Runsaslukuinen yleisö syleili arat järjestäjät melkein pyörryksiin.

Sitten varainaiseen puheeseen. (Pätkä Pentti Kuokkasen  puhetta viime vuodelta…)
Toimituksen vaalipäälliköt ovat ujuttaneet mukaan vanhoja papereita!

ASIAN AVAAMINEN
Vapputapahtumista, varsinkaan värillisistä, on harvinaisen vähän uutisia Kotiseutu-uutisten palstoilla. Mustavalkoisen painatuksen kaudella eivät punaliput, enempää kuin vihreätkään, ole päässeet lukijoita riehaannuttamaan.

Yksi selitys uutisten vähyyteen voisi olla se, että yleisötapahtumia ei ole kovin paljon ollut. Toinen selitys voi hyvin olla puolueettoman paikallislehden allergia poliittisiksi katsottuja tapahtumia kohtaan. Ja kolmas toimittajakunnan vappupäivänä potema outo aamuinen sairaus, joka on estänyt autolla ajon!

Ehkäpä vahvalla maaseutupaikkakunnalla ei työväenliikkeeltäkään ole löytynyt täyttä kipinää lippurivistöjen marssittamiseen kirkonkylän raitilla. Tämä päivä, yhteisen kulkueen kera, on virkistävä ja kirjoihin jäävä osa Liperin 140-vuotisjuhlavuotta.

Kun tätä vappupuhetta varten ei ole tullut pääministeriltä  15 kuuluisaa kysymystä, jätän isot asiat pohtimatta.Ja kun tältä paikalta ei löytynyt etsiskelyistä huolimatta vuosi sitten ratkihauskan puheen pitäjän Pentti Kuokkasen saappaita, jätän niihin astumatta.

Avaan paikallishistoriaa, nimenomaan liperiläisiin vappuihin liittyen. Lähdeaineisto on paikallislehden, Kotiseutu-uutisten lähes 50 vuoden taakse ulottuvista arkistoista.
Vappuelämää on kuvattu otsikoin ja lainauksin Kotiseutu-uutisten sivuilta vuoteen 1984  saakka.

HISTORIIKKI

1967
Liperin lavan avaus vappuaattona. Esa Lehtisen show-yhtye. Viinijärven Asusteella teryleenipäivä.

1968
Vapunpäivänä liperiläisillä tilaisuus kuulla mieskuorolaulua – tietenkin näiltä portailta. Meijerin osuuskuntakokouksessa purnattiin siitä, että henkilökunnan käyttöön tarkoitettuun saareen on uhrattu varoja.
”Tällaiset virkistysmahdollisuudet olisivat kuitenkin enemmän tarpeen meijerin osakkaille”, huomautettiin.
Esa Pakarinen lähetti etusivulla terveisiä ja ennakkovaroituksen Alatölöviöstä.

1969
Viinijärven yhteiskoulun naistoimikunta kärjesti vapputempauksen. Marikaarina ilmoitti paikallislehdessä.

1970
Paraisten kalkin näyttelyauto vieraili vapun alla Liperissä virastotalon edessä tällä tontilla. Lehdessä ei varsinaisia vappuilmoituksia, joten kaikki lienevät viihtyneet kotonaan tai suunnanneet kaupunkiin.

1971
Iloinen vappu Viinijärven yhteiskoululla: serenadeja, huumoria, munkkeja, nakkeja ja vanhojen tansseja. Vapun jälkeen etusivulla kuva ja juttu karjaväen vapusta, ison salin kaikki tuolit käytössä.

1972
Viinijärven Elleillä vappumarkkinat ja kirpputori lentopallokentällä. Vettä tuli kuin Esterin peestä.
Kuva ja kuvateksti: ”Viinijärveläiset värjöttelivät sontikoidensa alla.
Lammun kauppa ilmoitti ostavansa korvasieniä.

1973
Useimpien tuntema kauppias Matti Sallinen lupasi järjestää vapun alla arvosetelihuutokaupan. Vapputapahtumia järjestivät ainakin SPR:n osastot; Viinijärvi valistustalolla, Kuusvalkama Salokylällä. Uutinen Viinijärveltä kertoi, että seurakuntaan oli tilattu urut valtuuston tietämättä. Osuuskauppa avasi tavaratalon Liperin kirkolle.

1974
Liperin Mieslaulajat näillä portailla tähän samaan aikaan, tasan kello 12. Perinteitä siis vaalimme, vaikka nuottikorva puhujalta puuttuukin.
Topi ja toivottamat aattona Pyttylammen lavalla. Viinijärven Valistustalolla vappuhumpat: Ristin pelimannit ja linja-autokuljetus.
Silloisessa suositussa Liperhovissa tietenkin vapputanssit. Lääkintöhallitus lupasi Liperiin uuden terveyskeskuksen seuraavaksi vuodeksi.
Naapurikunnassa Rääkkylässä lapset olivat vailla päivähoitoa.

1975
Heikki Savolasta tuli Liperin kirkkoherra. Vappu siirsi Kotsarin ilmestymistä muutamalla päivällä. Reipas tanssivappu ja herkkupöytä Liperhovissa. Mieslaulajat jälleen näillä portailla.

1976
Toimitus toivotti Hauskaa Vappua lukijoilleen, piirroksen kera. Vain Viinijärven lava ilmoitti lehdessä vappuriennoistaan.
Uutinen: Esko Utriaisen konepaja Ylämyllyltä sai ministeriöltä 1,5 miljoonan markan avustuksen.

1977
Eero Aven Pyttylammen lavalla. Etusivulla uutinen: ”Tiilitehtaan toiminta loppuu.”

1978
Otsikko: ”Suunnistajat heräävät talviunestaan”. Matti Sallinen myi Kahilan tippaleipiä markalla kappale.
Toinen otsikko: ”Neuvostoliiton ja Suomen suhteet malli maailmalle”. Liperin YYA 30 v. juhlasta.
Liperin Kiekolla vappurieha tämän talon edustalla. Tämäkin kertoo siitä, että tämä paikka on palvellut mitä moninaisimpien tapahtumien näyttämönä.

1979
Vappulaulajaiset Viinijärvellä. Järjestäjänä neuvotapiirin Martat ja tarjolla virvokkeita.
Pyöritä markkaa Liperissä -kampanja hyvässä vedossa. Ylämyllyn Yllätys perustettiin ja Mattisenlahden Martoilla oli 60-vuotisjuhla.

1980
Lähetyslounas nyt jo puretulla srk-talolla, Liperin Kiekolla tempaus tällä paikalla ja Pertti Paasiolla puheenpaikka vappuaattona tuossa selän takana.
Koko pitäjässä siivoustalkoot.

1981
Vappuiltamat Liperin kunnantalolla. Sos.dem. -vapussa teemana Elämä – Sydämet. Puhujana Matti Puhakka.

1982
Etusivun otsikko: ”Ristin uusi koulu sai rakennusluvan”….”ja Siikasalmessa korjattiin päärakennusta”. Menoa Liperhovissa ja laulua näillä rappusilla. Kunnantalon Kinossa Uuno Turhapuron aviokriisi.
Mieslaulajat vaihtoi uuteen paikkaan, tuoreelle linja-autoasemalle ja Teuvo Valo kävi avaamassa Liperin lavakauden. Viinitaipale kutsui vapun vastaanottajaisiin.

1983
Liperin vappua valaisi Tapani Kansa viihdeorkestereineen. Muuten valmistauduttiin jo äitienpäiväjuhliin.

1984
Normaalit vappuriehat. Rääkkyläläisiä naapurissa heräteltiin raittiustyöhön.

Nyt sitten vakaviin asioihin: haasteita vappuväelle ja paikallisille yrityksille.

HAASTE YRITYKSILLE

Sisäisen ja/tai ulkoisen ilmeen kirkastaminen. Viihtyisyyden lisääminen, kesämökkiläisten ja -vieraiden ”koukuttaminen”.
Eniten yritysilmettään kesäksi tai kesällä kohentaneelle komea kunnakirja!

Haaste kuntalaisille ja kesävieraille
– käy ainakin yhdessä sellaisessa liperiläiskohteessa, jossa et ole koskaan käynyt ja vie lähipiirisi todistajaksi.

Liperissä on upeita käyntikohteita.
Uusi Tähkä-museo on valittu valtakunnalliseksi käyntikohteeksi tälle vuodelle.
Automuseo Ylämyllyllä on yksi maan arvostetuimmista alan kohteista; sieltä löydät oman autoilusi historiaa.

Löydä myös muita hienoja kohteita ja tutustu paikallisiin yrityksiin. Yrittäjä: hymyile, jos huomaat olevasi vakava!

Nyt alkava kesä olkoon uuden etsimistä ja löytämistä. Oikein hauskaa Vappua 2015!

Vastaa