Liperin nuorisotoimen Tennari-hankkeelle 15000 euroa
Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Itä-Suomen aluehallintovirasto ovat myöntäneet Liperin kunnan nuorisotyölle 15 000 euron avustuksen. Avustus käytetään Tennari-hankkeeseen, jonka tarkoitus on lisätä koulussa tehtävää nuorisotyötä.
Kotiseutu-uutiset kertoi hankkeesta viime syksynä esitellessään uuden nuoriso-ohjaaja Tommi Ruolahden. Alla 25.9.2014 lehdessä julkaistu juttu.
NUORIA KOHTAAMASSA
Tommi Ruolahti on toinen Liperin kunnan uusista nuoriso-ohjaajista. Napakka nuorukainen oppii tuntemaan asiakaskuntansa paitsi kirkonkylän nuorisotalolla myös koululla.
Ruolahden työajasta iso osa kuluu osin valtion rahoittamaan Tennari-hankkeeseen. Sen tarkoitus on lisätä nuorisotyötä koulumaailmassa. Erityisesti nyt, yläkoulujen yhdistyessä.
– Olen kiertänyt kaikki yläluokat, istunut henkilökunnan palavereissa ja viettänyt koululla monet välitunnit nuorten kanssa. Illalla vietän heidän kanssaan aikaa nuorisotalolla. Pikku hiljaa opin tuntemaan nuoret ja ansaitsen myös heidän luottamuksensa, Ruolahti selittää.
Ruolahti on koulun apuna esimerkiksi ryhmäyttämässä uusia yläluokkia. Hänen mielestään yläkoulujen yhdistämisen jälkeiseen aikaa on osattu varautua hyvin.
Koulusta kotiin
Yhtenä Tennari-hankkeen tavoitteena on ohjata lapset koulun jälkeen pois opinahjostaan, jottei koululle jäädä norkoilemaan. Toisena tavoitteena on välituntiaktiviteettien lisääminen esimerkiksi välkkäri-koulutuksen avulla.
Jotta nuoret eivät koulun jälkeen viihtyisi liiaksi kylillä, osin pahojaankin tekemässä, Ruolahti kutsuu heitä nuorisotalolle. Talo on auki kolmena iltana viikossa yläkouluikäisille ja yhtenä 5–6-luokkalaisille.
– Nuokkari-ilta voi monelle nuorelle olla pelastus. Vanhemmat eivät ole kotona, tai välit heihin ovat tulehtuneet, lastensuojelupuolella aiemmin työskennellyt mies tietää.
Toisaalta:
– Osa vanhemmista ajattelee, että nuorille pitää järjestää koko ajan ohjattua toimintaa. Miksei tavoite olisi ohjata nuori käymään ensin kotona?
Miehen mukaan ilahduttavan moni nuori piipahtaakin neljän, viiden maissa kotona syömässä.
Huoli tupakoinnista
Tänä syksynä nuorten parissa on ollut havaittavissa entistä enemmän kapinointia. Ruolahti on erityisen huolissaan nuorten tupakoinnista ja siihen liittyvästä häveliäsyyden katoamisesta.
– Olen tiukentanut röökilinjaa, mitä nuoret pitivät ensin ihan militaristitouhuna. Olemme lukeneet täällä nuokkarilla ihan lakipykäliä ja keskustelleet todella paljon aiheesta. Ketä tupakointini vahingoittaa, onko se järkevää? Omaatuntoa täytyy kolkutella.
Ruolahden mielestä nuorille pitää tehdä selväksi, ettei heiltä hyväksytä tietynlaista käytöstä.
– Polttamista pitää hävetä. Tässä nuokkarin sohvalla ei voi alkaa käärimään sätkää.
Nuorisotalo sulkeutuu kymmenen minuuttia aiemmin jokaista vapaa-aikatilojen kiinteistön läheisyydessä poltettua tupakkaa kohti.
– Nuoret kokevat, että on tosi vaikee olla polttamatta. Moni haluaisi lopettaa. Olemme jopa puhuneet omasta ryhmästä näille lopettamista haluaville.
Ohjaaja heittää pallon kotiväelle.
– Moni huoltaja olettaa, että ammattikasvattajat hoitavat heidän lastensa asennekasvatuksen, vaikka se kuuluu heille itselleen.
Lahden seudulta kotoisin olevalla Ruolahdella on työkokemusta varsin erilaisista paikoista: nuorisotoimesta, asuntolaohjaajan hommista sekä teollisuudesta.
– 16 eri työpaikkaa minulla on ehtinyt olla. Olen jutellut myös nuorten kanssa siitä, että kaikki työ on jonkun tehtävä – myös vessojen siivous, Joensuuhussa asuva nuori mies tuumaa.