Tuli jäi kytemään rakenteisiin

Niemishovin historiallinen päärakennus tuhoutui täysin maanantaisessa tulipalossa. Pihapiirin muut rakennukset saatiin varjeltua syttymiseltä.

Alustavien tutkimusten mukaan Niemishovin paloon ei epäillä liittyvän rikosta.

– Rikoksen mahdollisuutta ei ole syytä epäillä, sillä maanantain tulipalo näyttää alkaneen samasta osasta rakennusta kuin aiempikin palo, tutkinnanjohtaja Kimmo Wetterstrand avaa alustavia tuloksia Niemishovin tuhonneesta tulipalosta.

Poliisin tutkimukset syttymissyystä alkoivat heti raunioiden jäähdyttyä tiistaina.

– Näyttää varmalta, että rakenteisiin lienee jäänyt kytemään palopesäke, joka on roihahtanut yöllä esimerkiksi tuulen takia. Silminnäkijöitähän tapauksella ei ole, ja rakennus paloi kokonaan raunioiksi, Wetterstrand avaa koko Rääkkylää järkyttäneen hovitalon tuhoutumisen taustoja.

Tarkat yksityiskohdat tuskin selviävät koskaan, mutta arvio syttymissyystä on jo pystytty muodostamaan.

– Tällaisissa tapauksissa täyttä varmuutta asiaan tuskin tullaan koskaan saamaan, mutta syttymissyystä pystytään laatimaan arvio, Wetterstrand kertaa.

Palo jäi kytemään

Viime viikon torstaina aamupäivällä Niemishovissa oli uuninlämmityksen yhteydessä pudonnut lattialle palavaa materiaalia. Savua havainnut asukas oli aloittanut alkusammutuksen, mutta palo ehti levitä välipohjaan paikalle saapuneiden savusukeltajien sammutustoimista huolimatta.

Tilannetta hankaloitti monikerroksinen lattiarakenne; betonilattian alla sijaitsee ilmakanavia, jotka on tehty johtamaan lämpöä uunista ikkunoiden eteen. Sammalta, villaa ja sahanpurua sisältävä välipohja saatiin sammutettua vasta iltapäivällä, mutta ilmeisesti jonnekin rakenteisiin tuli jäi vielä tuli kytemään päiväkausiksi.

1830-luvulta peräisin olevan, hirsirakenteisen talon yksi huone vaurioitui pahoin ensimmäisessä palossa ja toiseen huoneeseen sekä eteistiloihin tuli palo- ja savuvahinkoja. Pelastuslaitos jälkivartioi tilannetta perjantaiaamuun saakka, jonka jälkeen vastuu vartioinnista siirtyi kiinteistön omistajalle.

Pelastuslaitoksen normaalikäytäntönä on, että akuutin vaiheen jälkeen loppuvartiointi jää talon väelle, ja heitä ohjeistetaan tapauskohtaisesti toimintatavoissa.

Ei mitään tehtävissä

Talon asukkaat majoittuivat torstaisen palon jälkeen muualle, joten he eivät olleet paikalla sunnuntain ja maanantain välisenä yönä, jolloin palo roihahti uudelleen. Toistamiseen syttynyt hovi paloi nyt maan tasalle arvokkaine irtaimistoineen, vain jylhät pihakuuset vartioivat raunioita palaneen rakennuksen kupeessa.

Ohikulkijan aamuviideltä tekemän hälytyksen jälkeen paikalle saapuneet palomiehet totesivat, että päärakennusta ei pystytä enää pelastamaan.

– Talo oli jo niin sanotussa täyden palamisen vaiheessa, kun pelastuslaitoksen ensimmäiset yksiköt ehtivät paikalle, Niemishovin maanantaisen tulipalon tiedotuksesta vastaava palomestari Jani Kareinen kuvailee.

Pihapiirissä olevat 1800-luvulta peräisin olevat kivinavetta ja aitta saatiin varjeltua syttymiseltä.

Kohteeseen ensimmäiseksi ehtivät Rääkkylän ja Hammaslahden sammutusyksiköt, lisäapua saapui myös Joensuusta ja Kiteeltä. Rakenteita avattiin myös nosturin avulla.

Maanantaina aamupäivällä yhdestä pitäjän loistokkaimmista hoveista oli enää jäljellä savuavat rauniot. Sammutustyöt jatkuivat pitkälle iltapäivään.

Vastaa