Yläkoulu tarvitsee isommat tilat

Liperin koulun rehtori Jouni Hyttinen (oik.) kapusi kesällä liikuntasalin katolle silmäilemään johtamaansa opinahjoa lintuperspektiivistä.

Liperin sivistyslautakunta avasi viime viikon kokouksessaan keskustelun kirkonkylän koulukeskuksen tilaohjelmasta. Suurentuvat ikäluokat aiheuttavat painetta yläkoulun puolella.

Keväällä 2014 tehty yläkouluselvitys sisälsi arvioita tulevista oppilasmääristä. Näiden tietojen mukaan nykyiset tilat riittävät muutamien vuosien ajan. Nykyiset 140–145 oppilaan yläkouluikäluokat ovat historiaa viimeistään viiden vuoden kuluttua. Alakoulun puolella ikäluokkien koot ovat 150–160 lasta ja päivähoidossa parhaimmillaan tai pahimmillaan jopa 180 lasta. Muuttoliikettä laskelmat eivät huomioi.

– Viiden vuoden päästä jokaisella yläkoulun luokalla on kymmenestä viiteentoista oppilasta enemmän, sivistysjohtaja Arto Jormalainen kuvaa ahtautta.

Lautakunta päätti lyhyen keskustelun jälkeen, että oppilasennusteita tarkennetaan alkuvuodesta. Kaikki ratkaisumallit pidetään avoimesti keskustelussa, vaikkakin terveyskeskukseen investoiminen saattaa vähentää innostusta uusien tilojen rakentamiseen.

– Ykkösvaihtoehto ei ehkä ole ison rakennuksen tekeminen. Ideana voisi olla myös muiden tilojen, kuten kirjaston tai museon, hyödyntäminen enemmän opetuksessa, Jormalainen visioi.

Ideoinnin pohjaksi on tarkoitus kysyä koulun opettajiston sekä oppilaiden mielipiteitä asiassa. Lautakunta jatkaa työtään tammikuisessa pajapäivässä.

Liperin koululla ei ole tehty peruskorjauksia, vaan korjattu ainoastaan havaittuja ongelmakohtia.

Keskustelua sosiaalisessa mediassa

Tilan ahtauden ottaminen esille lautakunnassa, alkoi keskustelu asiasta myös sosiaalisessa mediassa. Monet kritisoivat yläkoulujen yhdistämistä – ensin kaikki yläkouluikäiset opettajineen sullottiin ahtaisiin tiloihin ja sen jälkeen aletaan puhua peruskorjaustarpeesta.

Facebookin Viinijärvi-ryhmässä ärsytys purkautui moninaisin sanankääntein. Useissa kommenteissa visioitiin yläkoulun synnyttämisestä Ylämyllylle viimeistään 15 vuoden aikajänteellä. Ainakin jos uutta aletaan rakentamaan.

– Ylämyllylle yläkoulu on scopessa n. 15 vuoden janalla, aikaisintaan. Mutta sinne se tullaan tarvitsemaan, keskusteluissa todetaan.

Vastaa