Valopiuhalle imagopalkinto

Valopiuhan puuhamiehet Tuure Hirvonen (vas.), Matti Kontiainen, Ilkka Tammi ja Heikki Kuronen eivät aavistaneet kaivuutöiden alkaessa toissa keväänä, että jatkossa rääkkyläläisosaamista halutaan viedä Irlantiin saakka.

Pohjois-Karjalan tietoverkko-osuuskunta palkittiin tiistaina Kiteellä Keski-Karjalan imagotekopalkinnolla.

Ensimmäistä kertaa jaettava, jatkossa vuosittain annettava maininta myönnetään seutukunnalle positiivista huomiota tuoneelle ihmiselle, yhteisölle, tapahtumalle tai teolle.

– Kyllähän tämä on merkittävä huomio pienelle Rääkkylälle ja koko yhteisölle. Tosiasia on, että hankkeen arvo ymmärretään vasta vuosien päästä, tämä on ollut asiaansa isompi projekti, Pohjois-Karjalan tietoverkko-osuuskunnan puheenjohtaja Tuure Hirvonen linjaa.

Valopiuhan rakennuttama, koko Rääkkylän kattava laajakaistaverkoston runkoverkko valmistui noin kuukausi sitten.

– Kuusi tuntia suunniteltua etuajassa tuli valmista, Hirvonen naureskelee osuvalle suunnitteluaikataululle.

Noin 5,5 miljoonan rakennuskustannukset omaava projekti olisi Hirvosen mukaan voinut olla vapaaehtoistoimijoiden sijaan vankemmilla harteilla, osuuskunnalla kun velkaa on noin 4 miljoonaa euroa.

– Näin massiivinen hanke, jossa omarahoitusosuus on 30 prosenttia kokonaiskustannuksista, on iso pelkän osuuskunnan hartioille. Pitäisi olla valtion taholta enemmän apuja vastuun jakamiseen, kun kyseessä on perusinfran rakentaminen, jota tehdään kymmenien vuosien käyttöön, Hirvonen arvottaa.

Kansainvälistä huomiota

Keski-Karjalan Kehitysyhtiö Ketin valintaraati painotti valinnassaan Rääkkylän laajakaistaverkoston rakentamisen merkitystä sekä alueen asukkaiden että yrittäjien näkökulmasta.

– Rääkkylän kunnan alueelle rakennettu valokuituyhteys on merkittävä teko sekä yrittämisen että asumisen kannalta. Valokuidun tuominen kaikkien asukkaiden, yritysten ja muiden toimijoiden käyttöön on tuonut kuntaan ja seudulle positiivista huomiota maakunnallisesti sekä valtakunnallisesti, perusteluissa todetaan.

– Luonnollisesti myös rääkkyläläiset itse ovat tyytyväisiä nopeisiin yhteyksiin. Samalla kunnan vetovoima on kasvanut, raatilaiset jatkavat.

Kattavaksi paisunut laajakaistaverkosto on herättänyt kiinnostusta muiden kuntien ohella jopa ulkomailla. Tietoverkko-osuuskunnan jäseneksi on liittynyt noin 1580 taloutta, yritystä ja kesäasukasta.

– Toimintaan on käyty tutustumassa eri puolilta Suomea, ja osuuskunnan ansiosta on syntynyt uutta yritystoimintaa. Jatkossa Valopiuha kansainvälistyy, sillä esimerkiksi Irlannissa on kiinnostuttu vastaavan verkon rakentamisesta ja valopiuhalaisia on pyydetty asiantuntijoiksi Irlantiin, Ketin raatilaiset jatkavat.

40 ehdottajaa

Keski-Karjalan Kehitysyhtiö Ketin järjestämään imagotekopalkinnon saajia etsittiin avoimella haulla. Kisan tarkoituksena on nostaa esiin positiivisia asioita seutukunnalta, muistuttaen keskikarjalaisia huomaamaan alueensa hyviä asioita. Voittaja valittiin Ketin raadin päätöksellä.

– Keski-Karjalan maine on kokenut vuosien saatossa kolauksia rakennemuutoksen, kuntatalouden ja seutuyhteistyön tiimoilta. Uutisointi ja mediaotsikot ovat viime aikoina olleet enemmän kielteisiä kuin myönteisiä, jolloin hyvät uutiset ovat jääneet vähemmälle huomiolle ja huonojen uutisten varjoon, kertoo seutumarkkinoija Suvi Spoof Ketistä kisan perustamisen alkusyitä.

Yhteensä ehdokkuuksia lähetettiin lähes 40, joista kertyi parikymmentä eri ehdokasta. Imagotekopalkinto on tarkoitus jakaa jatkossa vuosittain. Kiertopalkintona on kiteeläisen Leo Karppasen Sarastus-niminen veistos.

Vastaa