Y-aamiaiselta työllistämisvinkkejä

Eri alojen yrittäjät Harri Mäenpää, Kirsi Jaakkola ja Seppo Nissinen vaihtoivat y-aamiaisella ajatuksia muun muassa nuorten työllistämisestä.

Yrittäjille suunnattu aamiaisinfo keräsi Liperissä vain kourallisen kuuntelijoita. Yhteen ääneen todettiin, että yrittäjille olisi tarjolla jos jonkinlaisia tukimuotoja, joita kannattaisi hyödyntää enemmän.

On palkkatukea, oppisopimuskoulutusta, nuorisotakuun tuomaa korotusta ja niin edelleen. Uusi nettisivusto hyvätyyppi.fi sisältää erityisesti nuorille ja nuoria työllistäville yrittäjille koottua tietoa. Pohjois-Karjalan Yrittäjien projektisihteeri Heidi Löppönen kannustaa yrittäjiä ilmaisemaan sivuston kautta halunsa olla nuorten kanssa tekemisissä.

– Nettisivuilla listatut yritykset ovat antaneet nuorille luvan ottaa yhteyttä heihin. Yrittäjillä on avoimuutta palkata nuoria, mutta he haluavat nähdä tyypin ja oikeastaan toivovat nuorilta itseltään yhteydenottoa.

Juuri tällä hetkellä avoimista työpaikoista on oma kohtansa.

– Sivusto siirtyy ensi vuonna te-toimistolle, joten sen on tarkoitus olla pysyvä juttu, Löppönen kertoo.

Kahvittelun lomassa juteltiin palkkatuesta ja oppisopimuskoulutuksesta, joista molemmista osallistujilla oli jo jonkun verran kokemusta.

Oppisopimuskoulutuksen todettiin olevan hyvä juttu, kunhan työpaikka ja oikea tyyppi kohtaavat vaikkapa työkokeilun kautta. Valokuvaaja Harri Mäenpää kertoi joutuneensa hylkäämään lahjakkaan nuoren hakijan, kun tämä kieltäytyi tökerösti siivoushommista.

Työelämän pelisäännöistä tai paremminkin niiden rikkomisesta, kuten kännyköiden räpläämisestä tai kielen käytöstä, joudutaan entistä enemmän keskustelemaan nuorten työntekijöiden kanssa.

– Koulun ja kodin pitäisi kiinnittää nuorten puhekieleen huomiota. Hankala, jos asiakkaiden saapuessa pitää pistää kaveri siivouskaappiin, kun ei tiedä mitä hän lipsauttaa, Kirsi Jaakkola nauratti kahvittelijoita.

Vastaa