Melua ja tuloja moottoreista

Koivusalontien asukkaat Eija Pääkön (2. oik.) johdolla esittivät äänivallin sijoittamista lähelle melulähdettä. Nykyisessä suunnitelmassa se suojaisi asukkaita myös Polvijärventieltä kantautuvalta melulta. Liperin kunnan yhdyskuntasuunnittelija Reino Kuivalainen lupasi ottaa asian vielä mietintään.

Ylämyllyn moottoriurheilukeskuksen toimintaa halutaan toisaalta laajentaa, toisaalta vähentää sen aiheuttamia haittoja lähiympäristöön. Keskustelupöydän ympärille kokoontuivat tiistaina virkamiehet, harrastajat ja asukkaat.

Liperin kunnanjohtaja Hannele Mikkanen kertasi yleisötilaisuuden aluksi, että kunnan ja oikeusasteiden rattaissa pyörii useita valituksia alueesta. Asukkaat esimerkiksi huomasivat tänä vuonna, ettei autourheilutoiminnalla ole ympäristölupaa.

– Kunta on pyytänyt sen vuoksi Joensuun Urheiluautoilijoilta selvitystä keskuksen nykyisestä toiminnasta, Mikkanen kertoi.

Joensuun kaupunki omistaa maaperän urheilukeskuksen alta. Kaupunginjohtaja Kari Karjalainen viittasi puheenvuorossaan toiminnan seudulliseen merkitykseen.

– Jollekin tämä on kulttuuria, toiselle taidetta, kolmannelle moottoriurheilua.

Kansallisesti merkittäväksi paikan tekee lentokentän läheisyys. Matkustaminen paikan päälle on helppoa, mutta myös samalla sijainti on valmiiksi niin sanotulla melualueella.

Maakuntakaavan neljännessä vaiheessa on tarkoitus antaa paikalle eväät kasvaa jopa kansainväliseksi urheilupaikaksi. Alue kaavoitettaisiin ulottumaan aina lentokenttään asti. Alustuspuheenvuorot nostivatkin asukkaiden kasvat entisestään pystyyn.

– Tähän asti olemme lähteneet nykytilanteesta, mutta että tänne halutaankin ihmiset harrastamaan ympäri Suomen. Tämä skenaario muuttaakin tilanteen, Polvijärventien toisella puolen, Koivusalontiellä mökkeilevä Tarmo Räty totesi.

– Jokkarikisapäivät ovat kauheita. Kotoa on lähdettävä karkuun, asukkaiden kannanoton esittänyt Eija Pääkkö luonnehti.

Asukkaat ovat kantaneet huolta melun lisäksi pohjavedestä. Yleisöstä toisaalta muistutettiin, että radalla toimitaan valvotuissa olosuhteissa, pienten öljy- ja polttoainemäärien kanssa. Metsissä liikkuvat latukoneet ja metsäkoneet kantavat mukanaan satojen litrojen öljymääriä.

Motocross-radan paikkaa mietitään vielä

Kaikkein ajankohtaisin asia on motocross-radan siirtyminen Onttolasta Välikankaalle, nykyisen liukkaan kelin ajoradan ja Polvijärventien väliin. Maat on jo valmiina, puutkin melkein kaadettu.

– Tahallisesti ei haluta häiritä asukkaiden rauhaa, mutta kyse on urheilupaikasta. Sillekin on annettava mahdollisuus Pohjois-Karjalan Moottorikerhon Erkki Pesonen muistutti.

Kunta on suunnitellut rakentavansa meluvallin Polvijärventien varteen. Asukkaiden mielestä parempi vaihtoehto olisi kuitenkin sijoittaa crossailijat lentokentän kupeeseen. He eivät koe Polvijärventiestä tai lentokentästä aiheutuvia ääniä häiritsevinä.

– Meluvallia tehokkaammin haittoja vähentäisi itse melulähteeseen puuttuminen, Pääkkö korosti.

Keskustelussa esiin nousikin äänentoistotorvien tarkempi suuntaaminen, crossipyörien muuttuminen sähkökäyttöisiksi tulevaisuudessa sekä asiattomien rällääjien liikkuminen alueella.

– Kilpa-ajoneuvot tarkastetaan ennen ajoja, jolloin myös melutaso mitataan. Ajamaan ei pääse, jos tarkastusta ei läpäise, Martti Rutanen Joensuun Urheiluautoilijoista kertoi.

Toisaalta nuoriin kohdistuva kasvatustyö koettiin lukuisissa puheenvuoroissa tärkeänä.

– Jos yksikin nuori pääsee eteenpäin, niin tämä on kannattanut, cross-radan maanvaihdossa mukana ollut Pertti Koistinen totesi tilaisuuden lopuksi.

Ensi viikonloppuna äänten voimakkuutta päästään testaamaan tosi toimissa – FCG on tilattu mittaamaan EVK-liigasta aiheutuvia desibelejä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *