Vexven yt-neuvottelut käynnistyvät

Pääluottamusmies Jesse Hirvonen tietää, että Vexven varastohyllyt ovat täynnä myymättömiä venttiilejä. "Lomautuksia osattiin odottaa, mutta tieto tehtaan sulkemisuhasta tuli yllätyksenä."

Vexve Oy harkitsee Ylämyllyllä sijaitsevan tehtaansa sulkemista. Palloventtiilitehtaalla aloitetaan koko henkilöstöä eli noin 30 työntekijää koskevat yt-neuvottelut tänään torstaina.

Välikankaalla sijaitsevan palloventtiilitehtaan varastot ovat tällä hetkellä täysiä. Normaalina vuonna hyllyt myydään tyhjiksi kesäsesongin aikaan, jotta talvella niitä taas päästään täyttämään. Ukrainan kriisi ja Venäjän taloustilanne ovat romahduttaneet erityisesti isojen palloventtiilien menekin itärajan taakse. Viennin tyssääminen näkyy erityisesti Ylämyllyn tehtaalla.

– Keväällä tästä alkoi tulla merkkejä, mutta odotimme kesäsesongin kuitenkin tulevan. Ei tullut, tehdaspäällikkö Teija Pietarinen harmittelee.

Mieluummin lomautuksia

Pieniä palloventtiilejä menee edelleen kaupaksi. Tehtaan oma väki toivookin ennemmin lomautuksia kuin koko tehtaan sulkemista.

– Jos osalla tuotteista on kysyntää, niin puolet työvoimasta voisi jäädä niitä tekemään. Tehtäisiin vuorolomautus tai laitettaisiin vaikka kolmen kuukauden määräajaksi tehdas kiinni. Mutta en kyllä lähtisi kokonaan ovia sulkemaan, pääluottamusmies Jesse Hirvonen toteaa.

Maanantaina lomilta palanneen Hirvosen mukaan tehtaaseen on pari vuotta sitten investoitu uusi moderni linjasto. Pääluottamusmies harmittelee tilannetta työntekijöiden puolesta: moni on perustanut elämänsä tänne, ja tuskin haluaisi siirtyä esimerkiksi toiselle puolelle Suomea sijaitsevalle Vexven tehtaalle töihin.

– On rakennettu koti ja perheenlisäystäkin on monelle työntekijälle tullut tänä vuonna.

Kolmestakymmenestä työntekijästä noin kolmannekselle tilanne on tuttu Perloksen ajoilta. Yksi syy Vexven Liperin tehtaan avaamiseen vuonna 2008 olikin juuri ammattitaitoisen työvoiman saatavuus alueella.

Työntekijöistä liperiläisiä on muutamia, Polvijärveltä jokunen, valtaosa pendelöi töihin Joensuusta.

Päätöksiä lopettamisesta ei ole vielä tehty. Neuvottelut ja tehtaan kannattavuuden selvittäminen jatkuvat kuuden viikon ajan.

Pitkään kasvuyhtiönä tunnettu Vexve on yli 50-vuotias perheyritys, joka osti viime keväänä Naval-yhtiön. Samalla yrityksestä tuli maailman johtava kaukolämpö- ja kaukokylmäventtiilien valmistaja. Sen pääkonttori on Sastamalassa ja yksi tehtaista sijaitsee Laitilassa.

Tasavallan presidentti myönsi yritykselle kansainvälistymispalkinnon alkuvuodesta.

Vastaa