Mantsiselta maailmalle

Noin kahden miljoonan euron arvoisen pyöräalustaisen materiaalinkäsittelykoneen valtti on sen helppo liikuteltavuus. Olkoonkin, että koneen huippunopeus on vain kahdeksan kilometriä tunnissa.

Mantsisen tehtaalta Liperin Välikankaalta on näinä päivinä lähdössä maailmalle isoin pyöräalustainen materiaalinkäsittelykone, mitä kukaan on valmistanut. Reilusti päälle 200 tonnia painava kone on poikkeuksellinen alustansa vuoksi; huomattavasti tavanomaisempaa on, että näin suuret laitteet on rakennettu telaketjujen päälle.

Mantsinen Groupin toimitusjohtaja Martti Toivanen kertoo, että pyöräalustainen kone on asiakkaan näkökulmasta käytännöllisempi vaihtoehto.

– Kone päätyy Antwerpenin satamaan Belgiaan. Satama-alue on hyvin laaja, noin 30 kilometrin mittainen, ja laituripaikkoja on siellä useita. Pyöräalustainen kone on helppo siirtää ajamalla laiturilta toiselle.

Toivasen mukaan materiaalinkäsittelykone on Ylämyllyn tehtaan suunnitteluosaston aikaansaannos. Olkoonkin, että myös yrityksen perustaneista veljeksistä toisella, Veli Mantsisella, on hänelläkin sormensa pelissä.

– Kone on valmistettu isolta osin täällä. Volvon moottori on esimerkiksi tuontitavaraa, mutta alihankintana on ostettu osia myös paikallisilta yrityksiltä.

Yli 200-tonnisia pyöräalustaisia materiaalinkäsittelykoneita on Mantsisen tehtaalla tehty nyt kaksi; myös ensimmäinen myytiin Antwerpenin satamaan, vaikkakin eri asiakkaalle kuin uusin kone.

– Asiakkaamme kävivät viime tiistaina katsastamassa tämän uusimman koneen. Velin ystävä Ari Vatanen lennätti heitä helikopterillaan, jotta he pääsivät valokuvaamaan konetta myös ilmasta, Toivanen kertoo.

Toista kertaa syväsatamasta

Kuluvan viikon aikana materiaalinkäsittelykone puretaan Mantsisella osiin, ennen kuin se kuljetetaan Joensuun syväsatamasta määränpäähänsä.

– Tämä on toinen kerta Mantsisen historiassa, kun koneemme lähtee maailmalle syväsatamasta, Toivanen kertoo.

Mantsisella rakennetaan vuosittain kolmisenkymmentä konetta. Toimitusjohtajan mukaan tavoitteena on tuplata määrä viiden seuraavan vuoden aikana. Kasvua haetaan muun muassa Aasian, sekä Etelä- ja Pohjois-Amerikan markkinoilta.

Venäjänkauppaa on kuluvan vuoden aikana tehty edellisvuotta vähemmän. Vertailukohta on tosin siinä mielessä huono, että viime vuonna kauppa kävi Venäjän suuntaan ennätyksellisen hyvin.

– Venäläisten investointihalukkuutta on pienentänyt ruplan heikko kurssi. Maailmanmeno ei muutoin ole liiketoimintaamme vaikuttanut. Toki jos kauppapoliittiset pakotteet laajenevat, saattaa sillä olla vaikutuksensa toimintaamme, Toivanen toteaa.

Mantsinen Group työllistää Venäjällä 200 henkilöä. Kaikkiaan yrityksen palveluksessa työskentelee 440 ihmistä.

Tasaisen laadun ja terveyden tähden

Syyskuun saavuttua Mantsisen tehtaalla Välikankaalla investoidaan uuteen hitsausrobottiin. Toivasen mukaan konehankinta takaa sen, että työt Ylämyllyllä jatkuvat.

– Robotin avulla saamme aikaan tasalaatuista jälkeä. Toisaalta hankinta palvelee myös työntekijöidemme terveyttä, sillä käsin hitsaaminen on fyysisesti hyvin raskasta työtä.

Vastaa