Liperiin apteekki 180 vuotta sitten

Pohjois-Karjalan ensimmäinen apteekki ja koko maan ensimmäinen maaseutuapteekki perustettiin Liperiin 180 vuotta sitten.

Apteekin perustehtävä, lääkkeiden toimittaminen, on säilynyt samana koko 180 vuoden ajan. Mathias Ingman sai kanta-apteekkioikeudet Liperiin 17.6.1834 – tuolloin lääketeollisuudesta ei kuitenkaan tietoakaan.

– Lääkkeet tehtiin tuohon aikaan luonnosta kerätyistä aineksista. Paikallista väestöä opetettiin keräämään ja kuivaamaan rohdoskasveja, joita apteekki sitten osti ihmisiltä, Liperin nykyinen apteekkari Hannu Taipale tietää.

– On ollut todella vaikea lähteä satuttamaan vaikuttavan aineen pitoisuutta oikeaksi kuivatuista kasveista uuttamalla. Esimerkiksi 3–5-kertainen annos dikoksiinia olisi tappava.

Apteekit ahtaalla

Alkuvuosina apteekki toimi nykyisen pääkirjaston paikkeilla, Rantalan talon mailla. Nykyisin Liperin apteekilla on kolme konttuuria, kaikissa leipäpitäjän taajamissa.

– Ja on niin pitkään kuin se taloudellisesti on mahdollista, Taipale tuumaa.

Valtion näkökulmasta koko paletti katsotaan yhdeksi isoksi apteekiksi, vaikka kulujensa puolesta toiminta on kuin kolmen pienen paikan liiketoimintaa. Koska lääkkeet ovat kaikkialla samanhintaisia, valtio perii isoilta apteekeilta isot apteekkimaksut ja pieniltä ei laisinkaan.

– Olen ollut Liperissä apteekkarina 2,5 vuotta ja muutos on ollut rajua – maksan nyt vuodessa 100 000 euroa enemmän apteekkimaksua, kuin edeltäjäni.

Lääkkeiden hintojen lasku on ollut tällä vuosituhannella myös reipasta. Se on pakottanut apteekit keräämään tulonsa muun muassa naamarasvoista ja vitamiineista.

Esineistöä Penttilässä

Ingmanin jälkeen apteekkariksi tuli nuori Jakob Forsberg. Hänen aikanaan, vuonna 1840-luvun lopulla, piirilääkäri siirtyi vasta perustettuun Joensuun kaupunkiin, ja apteekki sitä myöten perässä. Niinpä Liperin alkuperäinen apteekki on paperilla nykyinen vanha Joensuun apteekki.

Uuden oman apteekin Liperi sai vuonna 1896.

Vanhan ajan esineistöä on ihailtavana Penttilän apteekkimuseossa (kuvassa). Siellä näet myös apteekin yhteydessä sijainneen lääkärin vastaanoton vimpaimia.

Vastaa