Pora hyllyyn

Poraaminen ei pelota vuonna 1981 Liperissä hammaslääkärin työt aloittanutta Kaarina Eskolaa.

Kaarina Eskolaa näkee hammaslääkärissä jatkossa vain potilaana.

Kaarina Eskolalla on keskiviikkoaamuna työpaikan pihaan kurvatessa hymy herkässä. Aurinko paistaa, kevät on vihreimmillään, ja työkaverit ovat valmistautuneet passittamaan Liperin hammashoitolassa 33 vuoden uran tehneen hammaslääkärin eläkkeelle juhlallisuuksien kera.

Työelämästä Eskola jää kaipaamaan työkavereita ja potilaita. Liperiläiset kun vain sattuvat olemaan niin mukavia ihmisiä.

– Jos jokin muisto pitäisi vuosien varrelta kertoa, niin ensimmäisenä mieleen tulee eräs ala-asteikäinen poika, jonka suussa oli aika paljon tekemistä. Paikkaaminen jännitti häntä hirveästi. Kun hoito oli saatu suoritettua loppuun huikkasi poika ovelta, että te olette kyllä maailman parhaita, muistelee Eskola hymyssä suin.

Ajan hermolla

Materiaalien ja laitteiden kehitys on vuosien varrella vaatinut Eskolan mukaan myös opiskelua.

– En muista milloin olen esimerkiksi viimeisen amalgaamipaikan tehnyt, Eskola naurahtaa.

Hänen mukaansa nykypäivinä suosittavien muovipaikkojen ongelmana on nopea kuluminen. Amalgaamitäytteet olivat kestäviä, mutta joskus hammas saattoi lohjeta paikan vierestä. Amalgaamin aiheuttamista allergisista reaktioista käytiin 80- ja 90-luvuilla kovaa keskustelua.

– Varsinaista allergiaa esiintyy kuitenkin erittäin harvoin. Olen kyllä kuullut, että hammaslääketieteellisessä koulutetaan jälleen miten amalgaamia käytetään, kertoo Eskola.

Ylä- ja alamäkiä

Aikuisten liperiläisten hampaat ovat Eskolan mukaan kohtuullisen hyvässä kunnossa. Lasten ja nuorten kohdalla karies eli reikiintyminen on viime vuosina kuitenkin yleistynyt. Syynä on runsas makeisten, mehujen ja energiajuomien kulutus. Osalla Liperin kouluikäisistä pojista on vaikeuksia muistaa hampaiden jokapäiväinen harjaus, mutta on joukossa tyttöjäkin.

– Oli välivaihe, jolloin nuorilla oli todella hyvät hampaat. Suuhygieniasta valistamiseen käytettiin paljon energiaa. Nyt tässä on tapahtunut pieni rupsahdus.

Liperissä hammashoidon tilanne on Eskolan mielestä ollut pitkään hyvällä tolalla, mutta viime aikoina lääkäreille on alkanut kertyä jonoja. Viinijärven yläasteen siirtyminen Liperin kirkonkylän koululle ensi syksystä alkaen tulee lisäämään työn määrää entisestään.

– Olen vahvasti sitä mieltä, että hammashoidon sujuvuuden turvaamiseksi uuteen terveyskeskukseen tarvitaan kaksi hammaslääkärin vastaanottoa, Eskola painottaa.

Eläkepäivät Eskola polkaisee käyntiin miehensä kanssa Kroatian lomareissulla. Tulevasta kesästä hän aikoo nauttia puutarhaa rapsutellen, kun taas syksymmällä luvassa on italian kielen opiskelua ja ryijyn neulomista.

Vastaa