Paras paikka oppia

Kevään ensimmäiset sipulit lähtevät Puromäen puutarhalta kauppohin näinä päivinä, Jukka ja Hanne Kinnunen kertovat.

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto on nimennyt liperiläisen Puromäen puutarha -yrityksen Pohjois-Karjalan vuoden 2014 työssäoppimispaikaksi. Liperiläisen kasvinviljelytilan omistajat Jukka ja Hanne Kinnunen ottivat MTK: n myöntämän kunniakirjan vastaan liiton kevätkokouksessa iloisin mielin.

– Lähdemme harjoittelijoiden kanssa liikkeelle siitä, että he tulevat meille oppimaan uutta. Kaikki osaavat kitkeä ilman harjoitteluakin, Jukka Kinnunen selittää.

Puromäen puutarhalla työssäoppimisjakson tavoitteena on antaa opiskelijoille kattava kuva kesän askareista kylvöstä sadonkorjuuseen. Tutuksi tulevat niin pellot, tilat kuin käytettävät laitteetkin. Samalla harjoittelijat näkevät, että puutarha-ala ei ole mitään kevyttä puuhastalua vaan kovaa työtä.

– Osaamista on oltava monenlaista ja päivät ovat pitkiä. Markkinointi ja koneiden huolto ovat olennainen osa tilan arkea siinä missä peltotyötkin, pohtii Jukka Kinnunen.

Puromäen puutarhalle harjoittelijoita otetaan muutaman kuukauden mittaisiin pesteihin viidestä kuuteen kesässä. Etupäässä nämä ovat Pohjois-Karjalan aikuisopiston puutarha-alan opiskelijoita. Vaikka alussa harjoittelijoiden ohjaus vie aikaa varsinaiselta työltä, on heistä Kinnusen mukaan askareiden tultua tutuksi suuri apua.

– Meillä on ollut todella positiivisia kokemuksia työharjoitteluun tulevista opiskelijoista. Aikuiset ihmiset ovat oppimaan tullessaan yleensä erittäin motivoituneita. Neuvon kysymistä ei arastella, toteaa Jukka Kinnunen.

Palkinnon saamisen ensisijaiseksi syyksi hän veikkaa palkitsevaa työkokemusta. Jos oppimaan tulleiden työpanos jää haastavuudeltaan kahvin keittelyn tasolle, ei harjoittelijoita sanan levittyä kauaa näy.

Kehuja opiskelijoilta

Edellisenä kesänä Puromäen puutarhalla työssäoppimassa ollut Anne Soininen kehuu palkinnon päätyneen oikeille henkilöille. Erityisesti hänen mieleensä on jäänyt tasavertainen ja lämmin ote jolla opiskelijoita kohdeltiin.

– Jukka ja Hanne suhtautuvat erilaisten kasvien viljelyyn rohkeasti. Plussaa oli, että jakson aika pääsi tutustumaan sekä kasvihuone- että avomaaviljelyyn. Harvassa paikassa kyseisestä alasta voi oppia yhtä monipuolisesti, arvelee Soininen.

Tärkeimmäksi Puromäen puutarhalta saamakseen oppitunniksi hän arvelee innokasta ja avointa suhtautumista yrittäjyyteen. Kuka tahansa voi ottaa Kinnusilta mallia myös iloisen työilmapiirin luomiseen.

Vastaa