Puutarhassa kukkii

"Narsissit ja orvokit kukkivat ensimmäisenä Multapussin puutarhalla", Markku Juvonen kertoo.

Aikaisen kevään ja myöhään vietettävän pääsiäisen vuoksi, pihaa koristetaan yhtä aikaa narsisseilla ja orvokeilla.

Puutarhoilla kesä on jo alkanut. Luonnon vielä sulatellessa routaa, kasvihuoneissa on jo hyvän aikaa vihertänyt.

Liperin kirkonkylällä, palolaitoksen naapurissa sijaitsevalla puutarhalla ensimmäiset kevään kasvit ovat jo puhjenneet kukkaan.

– Pakkaset alkaa pikku hiljaa olla takana. Meilläkin lukuisat kukat ovat olleet jo ulkona öisin, Markku Juvonen Multapussin puutarhalta kertoo.

Keltaisten narsissien ja violettien krookuksien kauppa saattaa jopa Juvosen mukaan kärsiä hieman aikaisesta keväästä. Orvokkiamppelit tekevät jo nyt kauppansa.

Hyötykasvi-intoa riittää

Aiemmin Kesäkaaren yrittäjänä toiminut Markku Juvonen kertoo, että Multapussissa kasvaa entistä enemmän hyötykasvien taimia – vaikkakin kesäkukat ovat edelleen paikan päätuotteita.

– Nythän on tomaatin vuosi, joten sitäkin on mietitty siemeniä tilatessa, isäntä tuumaa.

– Kasvamaan on laitettu esimerkiksi tumbler-amppelitomaattia, perinteistä ja varmasatoista tanskan vienti –lajiketta ja toisaalta uutena matalakasvuista minitomaattia red robinia, Juvosen kanssa puutarhaa pyörittävä Tuula Vaara listaa vaihtoehtoja.

Hyötykasvien kanssa puuhastelu ei kotitarvepuutarhurin näkövinkkelistä varsinaisesti lyö leiville. Silti mullan täytteiset ruukut ja pienet kasvihuoneet lisääntyvät kotipihoilla, parvekkeilla ja mökkitonteilla. Yrttiruukulla taas on mukava raikastaa keittiön ilmettä.

– Kai se on se kasvun seuraaminen, mikä viehättää. Ja televisio-ohjelmista tarttuu intoa.

Mikäli kesäkukistaan mielii nauttia, on niistä myös muistettava pitää huolta. Helpommin hoidettavia kasveja kaipaavalle Multapussissa on tarjolla uusia perennoita ja pensaita.

– Tuttuja lajeja, joiden on todettu menestyvän näillä kasvuvyöhykkeillä.

Puutarhan istutuskiireet ovat juuri nyt kuumimmillaan, jotta kesäkukat saadaan koreimpaan kukkaansa touko-kesäkuun sesonkia varten.

– Talkoot jatkuu, Juvonen huikkaa palatessaan sorvin ääreen eli Multapussiin.

Vastaa