Nuotiot pannaan

Sen enempää makkaranuotiota kuin risukasaakaan ei passaa nyt sytyttää palamaan. Kuva: Päivi Lievonen

Piittaamattomuus avotulentekokieltoa kohtaan on aiheuttanut töitä pelastuslaitokselle.

Ensinnä roihahti viisi aaria Viinijärven Ristonkankaalla lauantaina. Maanantaina Pohjois-Karjalan pelastuslaitos kielsi avotulenteon kokonaan, mutta roskien poltto sen kun jatkui.

Kirkonkylällä Simananniementiellä sivullinen soitti palokunnan paikalle maanantaina iltapäivällä, kun roskakasa paloi ilman valvontaa.

Samoin Viinirannantiellä sivullisen havainto valvomattomasta roskien poltosta toi paikalle sammutusautot. Itse polttoja löytyi etsinnän jälkeen ja häntä valistettiin ongelmasta.

Tiistaina Viinijärven Suvisrannantiellä lasten tulitikkuleikki sai aikaan ruohikkopalon, joka poltti aarin verran maastoa.

Savuilmoituksista päätellen Rääkkylässäkään ei avotulentekokieltoa noudatettu.

Liperin asemamestari Paavo Karvisen mukaan osa sankareista on ollut autuaan tietämättömiä avotulentekokiellosta, kun taas jotkut eivät välitä siitä.

– Eniten huolestuttaa se, että nuotioita on jätetty palamaan ilman valvontaa, hän hämmästelee ihmisten ajattelemattomuutta.

Valppaalle yleisölle Karvinen antaa kiitosta. Avotulentekokiellon aikaan minkäänlaisia nuotioita tai kertakäyttögrillejä ei tulisi sytytellä.

– Jos meille ilmoitus tulee, niin käydään toki paikalla. Meidän tehtävä on valistaa sytyttäjää.

Ilmatieteenlaitos ei ole vielä antanut metsäpalovaroitusta – pelastuslaitoksen kielto perustuu erityisesti ruohikkopalovaaraan. Kuiva vanha heinä on erittäin herkkä syttymään ja pienikin tuulenvire levittää paloa nopeasti.

Pelastuslaitokselta muistutetaan, että myös tupakointi aiheuttaa usein tulipaloja. Auton ikkunasta heitetty tupakannatsa voi sytyttää helpostikin maastopalon.

Tilanteissa, joissa on laiminlyöty avotulen käsittelyn huolellisuutta, voi pelastuslaitos laskuttaa sytyttäjältä sammuttamiseen liittyvät kustannukset. Pelastuslakia rikkovan sytyttäjän on myös korvattava syntyneet vahingot.

Törkeästä huolimattomuudesta tehdään tutkintapyyntö poliisille.

Vastaa