Lauantaina treenataan

Liperissä savusukelluksen saloja treenattiin aidossa tilanteessa edelliskerran lokakuussa 2011. Arkistokuva: Hanna-Leena Kunttu

Liperin kirkonkylällä, osoitteessa Mäntytie 19 sijaitseva kiinteistö roihahtaa liekkeihin lauantaiaamuna kello 10 – sikäli kun asiat etenevät käsikirjoituksen mukaisesti. Suunnitteilla ei suinkaan ole tuhopoltto, vaan Liperin paloaseman savusukellusharjoitus.

– Pyrimme järjestämään kerran vuodessa tällaisen koulutustilaisuuden, missä palomiehet pääsevät treenaamaan savusukellusta aidossa tilanteessa, asemamestari Paavo Karvinen kertoo.

Treenipaikat ovat kuitenkin harvassa, yhtä kohdetta kun voi ymmärrettävistä syistä hyödyntää vain kerran. Edellisen kerran vastaavanlainen harjoitus pidettiin lokakuussa 2011 Käsämäntien varressa sijainneessa, purkukuntoisessa kiinteistössä.

Pelastuslaitokselle tarjotellaan aika ajoin erilaisia kiinteistöjä harjoituskohteiksi, mutta ongelmaksi muodostuu usein niiden kunto. Huonokuntoinen, palava rakennus on melkoisen riskialtis paikka myös ammattipalomiehille.

– Tällaiset rakennukset saattavat romahtaa ennen aikojaan, Karvinen tietää.

Purkamista edullisempaa

Mutta miksi antaa kohtalaisen hyväkuntoinen kiinteistö palomiesten temmellyskentäksi? Jokainenhan meistä tietää, miten isojen poikien tulitikkuleikeissä tuppaa käymään.

– Tällä tavoin kiinteistön saa maan tasalle edullisemmin kuin purkamalla, Karvinen perustelee.

Lauantaipäivän aikana Mäntytiellä häärii vajaa parikymmentä palomiestä, joista savusukellusta harjoittelee 12. Koulutukseen osallistuu sopimuspalomiehiä niin Viinijärven, Ylämyllyn kuin Liperin kirkonkylänkin asemilta.

– Palopaikan jälkivartiointi jatkuu pitkälle yöhön, Karvinen kertoo.

Näyttävä, muttei nähtävyys

Näyttävästi roihuava tulipalo herättää epäilemättä kiinnostusta paikallisessa väestössä. Karvisella on kuitenkin huonoja uutisia kerrottavanaan niille, jotka mielivät seurata tapahtumaa aitiopaikalta.

– Kiinteistön ympäristö rauhoitetaan läheistä metsäaluetta myöten. Mäntytie suljetaan osittain liikenteeltä, ja pysähtymiskieltomerkkejäkin alueelle pystytetään.

Näin siksi, että paloautojen on pystyttävä poistumaan paikalta pikimmiten.

– Hälytystehtävät on hoidettava myös harjoituksen aikana, Karvinen sanoo.

Sikäli kun harjoittelemaan päästään – yksi mutta on nimittäin matkassa.

– Tuuli, Karvinen nimeää.

– Kovalla tuulella emme kiinteistöä sytytä palamaan.

Vastaa