Pöllöt äänessä pitkin pitäjiä

Viirupöllö viihtyy varttuneissa havu- ja sekametsissä. Sen soidinhuhuilu on kumeaa vuhahtelua. Kuva: Markku Halonen

Lauhat säät saivat pöllökansan aloittamaan keväthuhuilut jo keskitalven taitteessa. Myös runsas myyräkanta petaa hyvää pöllökevättä.

– Maaliskuun lopulla saattaa pesintä olla jo käynnissä, kun soidin on alkanut niin varhain, tuumii liperiläinen lintuharrastaja Kauko Rouhiainen.

Rouhiaisen mukaan helmipöllöjen puputusta voi kuulla ympäri Liperiä. Myös harvalukuisemman lapinpöllön matalaa huhuilua on kuultu.

– Myyriä on hyvin tarjolla, kun lapinpöllö huutelee jo nyt.

Pöllöistä suurimman eli huuhkajan kaksitavuinen soidinhuuto on vaikuttava äänihavainto.

– Huuhkajalla tiedetään olevan Liperissä kolme reviiriä, Rouhiainen kertoo.

Maaliskuisella iltayön metsäretkellä saattaa kuulla myös viirupöllön huhuilua. Se muistuttaa hieman huuhkajan ääntä, mutta siihen liittyy katkonaisempi osio. Pikkuinen varpuspöllö ei puolestaan huhuile lainkaan, vaan viheltää punatulkun tavoin.

Myös Rääkkylässä on tehty runsaasti pöllöhavaintoja.

– Nyt on ollut kaksi hyvää pöllökevättä peräkkäin, toteaa rääkkyläläisharrastaja Markku Halonen ja vinkkaa lintuharrastajien ottavan mielellään vastaan huhuiluhavaintoja. Niiden raportointi on nyt helppoa, kiitos maakunnallisen pöllöpuhelimen.

– Pohjois-Karjalan lintutieteellinen yhdistys päivystää puhelimessa jo toista kevättä. Sieltä voi myös kysellä pöllöihin ja petolintuihin liittyviä asioita.

Muuttolinnut varhaisessa

Pakkasten puuttuminen ja etelätuulet ovat tuoneet Pohjois-Karjalaan jo ensimmäiset muuttolinnut.

– Harmaalokkiparvia on nähty niin Liperissä kuin Rääkkylässäkin. Niiden saapuminen on liki kuukauden edellä normaalista aikataulusta. Töyhtöhyyppähavaintoja on niin ikään maakunnassa tehty, joten niitäkin saattaa näkökenttään osua, Halonen selvittää.

Kauko Rouhiainen mainitsee myös ensimmäisten laulujoutsenten saapuneen muuttoreissultaan.

– En ole vielä käynyt tarkistamassa asiaa, mutta Viinijärven Taipaleenjoesta saattaa hyvin löytyä telkkiä, hän lisää.

Näihin aikoihin lintujen ystävät kurkistavat myös pönttöihin ja tekevät niissä kevätsiivouksen, ennen kuin pesimäkausi alkaa. Uusilla kiinteistöillä on niin ikään kysyntää. Linnunpönttöjen rakennusohjeita löytyy esimerkiksi BirdLifen ja Suomen Luonnonsuojeluliiton verkkosivuilta.

Vastaa