Laajennus ja uusi yritys Välikankaalle

Seppo Raassinalla (vas.), Pertti Tykkyläisellä, Kari Nousiaisella ja Kari Sinkkosella oli yleisen taantuman keskellä hyviä yritysuutisia Liperistä. Laajennusten ja osaamisen myötä panostetaan entistä vahvemmin vientimarkkinoille.

Välikankaan teollisuusalue Ylämyllyllä saa uutta potkua, kun siellä jo toimiva Kaptas Oy tekee merkittävän laajennuksen ja joensuulainen Carelia Tools Oy siirtää toimintansa Kaptaksen naapuriin. Uutta tuotantotilaa valmistuu ensi vuoden aikana lähes 2 000 neliötä.

Yritysratkaisut neuvotellut Lipertek Oy rakennuttaa Carelia Toolsille yli 1000 neliön tilat ja Kaptaksen kolme vuotta Liperissä toimineelle tehtaalle 845 neliötä uutta tuotantotilaa. Toteutus vaatii vielä kunnanhallituksen ja –valtuuston hyväksynnän helmikuun kokouksissa.

Vientiin entistä enemmän panostavan Kaptaksen lisätyövoiman tarpeeksi arvioidaan laajennuksen myötä y kymmenen työpaikkaa. Carelia Toolsin siirtyminen uusiin tiloihin tuo Liperiin yli kymmenen työntekijää.

– Molemmat yritykset ovat kasvu-uralla. Markkinat, yritysten liikevaihdon kasvu ja kannattavuus edellyttävät nyt kannustavaa potkua eteenpäin, sanoo päätösten puhemiehenä toiminut Lipertekin toimitusjohtaja Kari Nousiainen.

– Liperille tällaiset samanaikaiset yritysuutiset ovat poikkeuksellisen hieno mahdollisuus olla tekemässä aktiivista elinkeinopolitiikkaa, hän jatkaa.

Nopeita ratkaisuja

Päätökset Lipertekin ja molempien yritysten osalta syntyivät poikkeuksellisen nopeasti. Carelia Toolsin Seppo Raassina otti yhteyttä Liperiin viime vuoden lokakuussa, keskustelut Kaptaksen laajennuksen tilaratkaisusta käynnistyivät joulukuussa.

– Olin yhteydessä muihinkin alueen kuntiin. Kun tiedustelin tiloja Nousiaiselta, hän vastasi, ettei ole.

– Mutta lupasi tarvittaessa ne rakentaa, sanoo lieksalaislähtöinen Raassina.

Kaptaksen ratkaisu oli Pertti Tykkyläisen mukaan ”henkisesti valmis” jo tammikuussa.

Carelia Toolsin tilojen rakentaminen on tarkoitus aloittaa huhti-toukokuussa ja ne olisivat käytössä lokakuun loppuun mennessä. Rakennus sijoittuu heti Kaptaksen naapuriin.

Kaptaksen nykyisen tehtaan (1300 m2) laajennus kiinteästi samaan yhteyteen alkaa elokuussa ja valmistuu vuoden loppuun mennessä. Investoinneille on haettu ELY-tukea.

Kaikki kolme yrittäjää ovat keskenään tuttuja Perloksen ajoilta. Kaptaksen leivissä olevista työntekijöistä noin 90 prosentilla on myös Perlos-tausta. Myös tulevina naapureina nähdään yhteistyön mahdollisuuksia.

Vientihalut kasvussa

Kaptaksen tuotantojohtaja Kari Sinkkonen korostaa laajennuksen avaavan mahdollisuudet yrityksen kasvuun ja panostukseen vientimarkkinoille.

Vahvuutena on lääketeollisuudelle erityisesti kehitetty tuotantokonsepti. Prosessin noin puolen miljoonan kappaleen vuosituotanto ei riitä lääketeollisuuden tarpeisiin.

Yrityksen kehittämällä konseptilla tuotanto voidaan nostaa vaiheittain jopa 10 miljoonaan kappaleeseen vuodessa.

– Kilpailutilanne kiristyy, kehitysorganisaatioita supistetaan; nyt tehokkuutta on etsittävä uudenlaisista toimintatavoista. Lääketeollisuudelle uuden tuotteen nopea markkinoillepääsy on ratkaisevaa, painottaa Pertti Tykkyläinen yrityksen vahvuuksia.

Kaptas on tehnyt jo kauppoja Keski-Euroopan markkinoille.

Carelia Toolsin keskeisen asiakaskunnan muodostavat kotimaiset muovituotevalmistajat. Myös Seppo Raasina näkee kasvun mahdollisuudet viennissä, ja hän uskoo yrityksen tarvitsevan uutta työvoimaa lähivuosina.

Vastaa