Puunkorjuu pääsi vauhtiin

Metsuri Marko Parkkinen tositoimissa. Kuva: Hanna-Leena Kunttu

Alkutalven hankaluudet puunkorjuussa jäivät taakse pakkasten myötä. Koneet ovat päässeet metsiin, mutta talvikausi jää lyhyeksi.

– Viime vuonna talvileimikoita päästiin korjaamaan jo joulukuun alussa. Siihen nähden nyt ollaan puolitoista kuukautta myöhässä, toteaa metsäasiantuntija Jouni Räsänen Metsä Groupin Ylämyllyn toimistolta.

– Vuosittaista vaihtelua toki on. Aivan tällaista talvea en kuitenkaan muista hetkeen olleen.

Märkä maa otti alkutalvesta uraa niin herkästi, ettei koneilla ollut juuri metsiin asiaa.

– Vettä oli joka paikassa, jopa kovilla kankailla. Toisaalta märkyyden ansiosta maa myös jäätyi nopeasti pakkasten tultua, Räsänen kertoo ja lisää, että pääsääntöisesti kymmenen sentin routakerros riittää.

– Suoalueilla maan pitäisi olla vielä syvemmältä jäässä, ennen kuin sinne kunnolla pääsee.

Räsäsen mukaan puukauppa käy nyt hyvin.

– Sahoilla tai tehtailla ei ole ostorajoituksia. Korjuukalustoa saisi tosin olla enemmän. Leimikoita on jäänyt jopa myymättä, kun ei ole korjaajia.

Korjuukohteissa valinnanvaraa

Töitä on riittänyt myös rääkkyläläisellä Metsäkone Kiiskisellä. Rasivaarassa sijaitseva yritys on tehnyt urakkaa muun muassa Liperin alueella.

– Puuta on korjattu läpi talven. Leimikoissa oli mistä valita, joten hankalimmat paikat voitiin jättää pakkasten tuloon. Nyt koneilla päästään jo joka paikkaan, selvittää Veikko Kiiskinen.

– Metsän pohjan lisäksi ongelmia ovat tuottaneet varastointipaikat ja metsäautotiet. Nekään eivät ole kestäneet raskasta kalustoa.
Puun talvikorjuukausi päättyy yleensä huhtikuun alkupuolella.

Vastaa