Erätulilla jaettiin tunnustusta ja pohdittiin tulevaa

Rapeasta pakkassäästä huolimatta rakovalkeille saapui liki parisataa eräasioista kiinnostunutta.

Perinteiset Pohjois-Karjalan Erätulet sytytettiin tänä vuonna Liperin Ristinpohjassa. Samalla jaettiin tunnustusta eräasioissa kunnostautuneille. Vuoden Erämieheksi valittiin liperiläinen Pertti Harinen.

Pertti Harinen on vaikuttanut pitkään rääkkyläläisessä Salo-Kytät -metsästysseurassa. Lisäksi hän on ansioitunut muun muassa koiraharrastajana.

Vuoden Kalamies -tittelin sai puolestaan kontiolahtelainen Leila Matikainen, joka on kilpaillut onkilajeissa maailmanmestaruustasolla asti.

Erätulipuheen piti Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Matti Viialainen. Hän varoitteli siirtämästä metsästys- ja kalastusasioissa liikaa valtaa valtiolle tai EU:lle.

– Todellinen asiantuntemus löytyy paikalliselta tasolta.

Erityisesti Viialaista huoletti työn alla oleva kalastuslain uudistus. Sen tavoitteena on tehostaa kalakantojen käytön ja hoidon säätelyä.

– Nyt olisi pidettävä huolta siitä, että todellinen päätösvalta säilyy edelleen kalastusalueilla. Erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomessa kalastuksella on suuri merkitys.

Maakuntajohtaja muistutti, ettei kalastukseen liittyvä lainsäädäntö kosketa yksinomaan ammatti- ja kotitarvekalastajia.

– Kalastus kiinnostaa suurta joukkoa matkailijoita, joten kyse on muun muassa matkailuyrittäjien toimeentulosta.
Mahdolliseen verkkokalastusrajoitusten laajentamiseen saimaannorpan suojelun tiimoilta Matti Viialainen suhtautuu nihkeästi. Hänen mukaansa norppa on ”menestystarina”.

– Sen tulevaisuus voidaan turvata ilman, että kalastusta Saimaalla rajoitetaan tarpeettomasti, hän arvioi.

Nuorisotyötä metsästysseuroissa

Maaseudulla elämisen edellytyksistä huolehti puheenvuorossaan myös Liperin riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja, kansanedustaja Eero Reijonen.

– Esimerkiksi metsästystä luonnonsuojelualueilla ei tulisi kieltää.

Eräharrastusten tulevaisuudennäkymiä Reijonen pitää kuitenkin valoisina. Nuorta väkeä on saatu hyvin mukaan.
– On syytä muistaa, että metsästyksen parissa tehdään tärkeää nuorisotyötä. Siksi on hienoa, että tulevaisuudessa valtion tukea nuorisotoimintaan voidaan suunnata myös metsästysseuroille.

Erätulitapahtuman päätti joulurauhan julistus kaikille metsän asukkaille. Sen toimitti kappalainen Ulla Pitkänen Liperin seurakunnasta.

Vastaa