Ateria automaatista

Eeva-Leena Mustonen esittelee valmista silakkalaatikkoannosta.

Ensimmäiset Menumat-ateriat lämpiävät ikäihmisten kodeissa joulukuussa.

Viinijärven ja Ylämyllyn kotihoidossa aloitetaan joulukuussa puoli vuotta kestävä uusi ateria-automaattikokeilu. Ikäihmisten koteihin sijoitetaan Menumat-laite, jossa yhdistyvät pakastin ja lämmitysosa. Laite korvaa kunnan ateriapalvelun, kun pakastimeen mahtuu jopa 18 ruoka-annosta.

– Tämä lisää asiakkaiden valinnanmahdollisuuksia ruuan ja ruokailuryhmin suhteen, Eeva-Leena Mustonen kotihoidosta kertoo.

Käytännössä asiakas saa itse valita 70 eri ateriavaihtoehdosta haluamansa annokset kotiin tuotaviksi. Pakastimesta hän voi valita mieleisensä annoksen ja päättää nauttiiko sen lounaaksi vai päivälliseksi. Tai hän voi jättää uuden ruuan lämmittämisen väliin, jos vaikkapa edellispäivältä on jäänyt syötävää.

– Osalle asiakkaista ruoka lämmitetään hoitaja-avusteisesti, hyväkuntoiset oppivat käyttämään laitetta itsekin, Mustonen kertoo.

– Osalle asiakkaista hoitajat voivat laittaa aterian uuniin jo aamukäynnillä ja ohjelmoida sen lämpiämään vaikkapa kahdeksitoista.

Särpimet ja vierailijat vähenee

Uudet käytännöt aiheuttavat aina pohdintoja. Ennen aterian oheen sai leivän, maidon ja levitteen sekä tuoresalaatin, nyt ei. Tai mites ikäihmisten pienet asunnot venyvät uuteen laitteeseen?

– Ovathan ikäihmiset joutuneet hankkimaan leipää ja maitoa tähänkin saakka päivän muita aterioita varten. Tähän mennessä laitteen sijaintia on jouduttu vasta parissa kodissa miettimään.

Vaikkei ruokaa tuova kuljettava olekaan hoitoalalla, on hänen päivittäinen käyntinsä tuonut pientä vaihtelua ikäihmisen päivään.

– Tähän pyrimme vastaamaan hoitohenkilöstöllä ja turvapuhelimilla.

Mustonen arvioi, että alkuvaiheessa Viinijärven ja Ylämyllyn vanhoista ateriapalvelujen käyttäjistä noin puolet ottaa laitteen. Osa haluaa kuulla asiasta naapurin mummon mielipiteen, osa taas hoitaa ruokailunsa puolen vuoden ajan jotenkin muuten.

Kunnan kannalta ateria-automaattiin siirryttiin lähinnä kahdesta syystä: aterioiden toimittamisen logistiikka on kallista, ja kylmäketjun turvaaminen hankalaa.

Uudistus tulee kunnalle halvemmaksi, asiakkaalle aterian hinta on entinen. Menumat-laitteiden hinta, asennus ja täyttö kuuluu hintaan.

Kommentti

Hyvää ja riittävästi, helposti

Valitsen ruokalistalta päivän lounaaksi silakkalaatikon, yhden lukuisista gluteenittomista mahdollisuuksista. Se taitaa olla yksi ikäihmisten lempiruuista.

Avaan pakastimen oven, listan mukaan silakkalaatikko löytyy lokerosta numero 12. Kun avaan lokeron, kone toteaa minulle vielä selkokielellä: ”silakkalaatikko”.

Kone käskee sulkemaan pakastimen oven ja panemaan ruuan uuniin. Kiertoilmalla toimivassa uunissa ruoka valmistuu noin puolessa tunnissa.

Kone kertoo, kun eväs on valmista otettavaksi uunista nostovarren avulla.

Foliokannen alta paljastuu perussilakkalaatikon näköinen annos, jota värittää porkkanakuutiot. Ruoka on lämmintä, sopivan suolaista ja itse asiassa ihan mukavan mausteistakin. Riittävän isokin annos minulle oli, joten en ihmettele jos siitä riittää vanhuksen kahteen ruokailukertaan.

Väriä ja terveellisyyttä annokseen olisi saanut monipuolisemmilla vihanneksilla – palvelu kun ei ymmärrettävästi mahdollista tuoresalaattiannosten toimittamista.

Jälkiruoka-annokset vispipuurosta omenapiirakkaan ovat pakastimen alalokerossa, josta ne otetaan huoneen lämpöön sulamaan ja nautitaan oman aikataulun mukaan. Jälkiruoka kuuluu hintaan, missä lienee hyvät ja huonot puolensa.

Vastaa