Jumppahuone on paras

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen vihki Lautasuon päiväkodin käyttöön iloisissa tunnelmissa.

Lautasuon päiväkoti vihittiin ministeri Susanna Huovisen kanssa leikkien ja laulaen.

Liperin uusin päiväkoti vastaanotti eilen keskiviikkona vieraita ja vihmomista. Kunnan henkilöstön, peruspalveluministerin ja perheiden yhdessä viettämät leikkituokiot sekä seurakuntien vihkimisseremoniat toivottivat päiväkodille monia vuosia.

– Jokos te odotatte joulua, ministeri Huovinen tiedusteli Hemulit-ryhmän lapsilta ennen jumppahetken alkua.

– Meillä on jo jouluvaloja.

– Meille on monta lelulehteä, lapset rupattelivat.

Helmet-ryhmässä lapsia laulatti kunnanjohtaja Hannele Mikkanen ja Helmerit-ryhmän kanssa Leipuri Hiiva -laulun leikki kunnanhallituksen puheenjohtaja Marja-Leena Gröhn.

Juhlaan kuuluu tietysti aina vierailevat tähdet – musiikkiesityksistä vastasi Liperin päiväkodin lapset. Hiekkalaatikon kuninkaat -kappale sopi tilanteeseen kuin nenä päähän.

Lasten toiveiden mukaan

Hemulit-ryhmään kuuluvat neljävuotias Joona Eriksson oli kympillä mukana ministerin jumppaleikissä. Joonan mukaan kaikki päiväkodin tilat ovat kivoja.

– Jumppahuone on paras, hän kehui.

Joonan äiti kertoo, että poika on lähtenyt joka aamu iloisella mielellä hoitoon, mikä kertoo hyvistä hoitajista ja mukavista kavereista.

– On hyvä, että lapset saavat täällä valita, mitä haluavat tehdä, Kati Eriksson mietti.

Myös Joonan ukki ja mummi pääsivät juhlan myötä tutustumaan paikkaan.

– Hienoahan täällä on, vaikka ei paikalla niin ole väliä. Vasta henkilökunta tekee tästä sen jutun, Juha Eriksson tuumasi.

Myös varhaiskasvatuksen vastaava Sirkka Korhonen muistutti, etteivät uudenkaan uutukaiset seinät lapsia kasvata.

– Ei me haluttu tänne Lautasuolle puuhamaata rakentaa, vaan satsaamme pedagogisiin asioihin.

Ylämyllyllä sijaitseva Lautasuon päiväkoti on 60 lapsen yksikkö. Entisen kouluparakin saneeraaminen päiväkodiksi maksoi miljoona euroa. Tilat otettiin käyttöön noin puoli vuotta sitten.

Ministeri iloinen kokeiluista

Tilaisuuden aluksi peruspalveluministeri Susanna Huovinen kuuli Liperin kunnan tekemistä uusista ratkaisuista päivähoidossa. Varhaiskasvatuksen vastaava Sirkka Korhonen kertoi tuntiperusteisen laskutuksen tuomista positiivisista ilmiöistä.

– Lapset saavat nyt olla enemmän kotona, hoito on perheille ja kunnalle edullisempaa. Kaikki ovat voittajia. Nykyisin enää kolmannes lapsista on kokopäivähoidossa, Korhonen esitteli.

Ministeri kiitteli Liperin kunnan halua kokeilla uutta.

– Kun meidän päiväkotiin tuli leimauslaite, niin naureskeltiin, että lapset saivat kellokortit. Opettelun jälkeen asia on nyt rutiinia, Huovinen kertoi.

– Tarvitsemme monenlaisia toimintamalleja ja on arvokasta, että kunnissa on lähdetty kehittämään niitä itse. Kokeiluja voidaan hyödyntää lakivalmisteluissa, sillä eihän näitä asioita voida Helsingistä käsin kehittää.

Yksi Liperissä tärkeänä pidetty asia on sisarussuhteen vaaliminen.

– Mikäli lakiin kirjattaisiin tiukkoja ryhmäkokosäädöksiä, niin se murentaisi kehityksen. Esimerkiksi täällä Lautasuolla ryhmillä on kotipesät, mutta lapset voivat hakeutua yhteisille taide-, liikunta- tai rakentelualueelle. Ryhmän koko eli kuinka monta lasta syö yhdessä, ei ole oleellista, Korhonen esitti toiveita lakivalmisteluun.

Kommentit

  1. Avatar Kirjoittanut Emma Laine

Vastaa