Urut eivät nyt pauhaa

Tomi Harinen vakuuttaa, että restauroinnin jälkeen Liperin kirkon urut ovat kuin uudet.

Urut soivat Liperin kirkossa seuraavan kerran vasta joulun tienoilla. Siihen saakka kirkossa kaikuvat pianomusiikin sävelet, sillä urkujen restaurointi on parasta aikaa käynnissä.

Viime viikolla liperiläisen pyhäkön urkuparvella hääri kolme urkurakentajan tittelin omaavaa miestä purkamassa kookasta soitinta pieniin osiin. Osat kuljetettiin kunnostettavaksi sotkamolaiselle verstaalle.

– Puuosat puhdistetaan ja tarvittaessa maalataan uudestaan. Pilleihin tulleet lommot oiotaan. Mitä urkujen tekniikkaan tulee, kaikki osat käydään läpi ja vikapaikat korjataan, urkurakentaja Tomi Harinen kertoo.

Restauroinnin yhteydessä urut palautetaan niiden alkuperäiseen äänikertaan. Harinen arvelee, että tarkkakorvaisimmat seurakuntalaiset kyllä huomaavat muutoksen urkujen soinnissa.

– Aikojen saatossa pillistöön on tehty muutoksia, muun muassa ilmanpaineita on rukattu uuteen uskoon. Meidän tehtävämme on palauttaa pillistö ennalleen, Sotkamon Urkurakentajat Oy:tä edustava mies tuumaa.

Mihin kulminoituukin urkurakentajan ammatin suurin haaste.

– Varovaisesti jos miten tätä hommaa on tehtävä. Silloin kun työstä ei jää mitään jälkiä, on puuhassaan onnistunut, Harinen luonnehtii.

– Liperin kirkon fasadipilleistä näkee, että aivan kaikki näitä urkuja kunnostaneet eivät ole työtään taitaneet.

Seuraavaksi Viinijärvelle

Liperin kirkon uruilla on ikää 134 vuotta. Soitin on historiallisesti sangen arvokas, ja sen tähden suojeltu – kuten muutkin tuon aikakauden kirkkourut.

– Urkujen restaurointia on harkittu useamman vuoden ajan. Vuosittain niitä kyllä huolletaan, mutta perusteellista kunnostusta ei ole tehty aikoihin, Liperin seurakunnan talouspäällikkö Harri Nousiainen kertoo.

Urkujen peruskorjaus maksaa Nousiaisen mukaan hieman alle 80 000 euroa.

Myös Viinijärven kirkon urut kunnostetaan tämän vuoden aikana; työ alkaa marraskuun puolivälin paikkeilla. Tämän urakan hintalappu on kuitenkin huomattavasti pienempinumeroinen.

– Viinijärven kirkon urkujen kunnostus maksaa hieman alle 20 000 euroa, Nousiainen summaa.

Kunnostustyön tekee myös Viinijärvellä Sotkamon Urkurakentajat.

– Suomessa on vain kolme muuta vastaavankokoista, urkujen rakentamiseen ja kunnostamiseen erikoistunutta yritystä, Harinen kertoo.

Vastaa