Kolmen kylän kimppa

Aavamäen koneet möyrivät Mattisenlahden pelloilla osuuskunnan puuhamiesten Reino Leppäsen (oik.) ja Matti Partasen valvovan silmän alla.

Liperin itäisissä osissa on pistetty putkea maahan jo viikon verran. Kolmen kylän vesihuoltohanke on viimein liikahtanut eteenpäin.

Mattisenlahden, Puromäen ja Salokylän yhteinen viemärihanke on lähti viime viikolla liikkeelle Mattisenlahden ja Ylämyllyn rajalta.

– Ensimmäisessä vaiheessa viemäri vedetään Mattisenlahden kylän ydinosiin noin 60 taloudelle. Mukaan toki ehtii vielä useampikin talous. Vaikka koneet hitusen olisi ehtineet ohikin, niin voidaan vielä pakittaa, hankkeen puuhamies Reino Leppänen vinkkaa.

Ensimmäisestä talosta viemärivedet jo viilettävät pois uutukaista putkea pitkin.

– Otamme liittymiä heti koeponnistusten jälkeen käyttöön.

Talveksi töitä

Ensimmäisen vaiheet putket, noin 13 kilometriä, kaivetaan maahan kevääseen mennessä. Maatalousvaltaisella kylällä halutaan pellot saada kasvukaudeksi käyttöön. Haitat halutaan minimoida. Maanomistajilta vaaditaan ymmärrystä, kun esimerkiksi metsään hakataan kymmenen metsiä leveä käytävä.

– Toisaalta viemärin tulo on positiivista maanomistajille. Vaikuttaahan se tontin myyntihintaan, jos talopaikkoja lähtee kauppaamaan, valvoja Matti Partanen toteaa.

Ensi vuonna projekti etenee länteen.

– Toisessa vaiheessa viemäri vedetään Salokylän ydinalueilla ja kolmannessa vedetään kylien reuna-alueet, Leppänen kertoo.

Hanke kattaa alueen Ylämyllyltä Roukalahden rajalle ja Salokylällä kirkonkylän taajaman rajalta aina Honkavaaraan ja Susiahoon saakka. Talouksia alueella on 450.

¬Päärunko Ylämyllyltä Tutjuun on jo olemassa. Siihen on vuosien saatossa liitetty jo muutamia uudiskohteita. Ensimmäisen vaiheen runkolinjoilla tarkoitetaankin Mattisenlahdentien varresta poikkeavia haaroja.

– Tässä pellolla viemäri vedetään vesiputken viereen. Muutamista taloista vesijohto puuttuu, niin ne vedämme tässä samalla.

Viimeinen mahdollisuus

Salokylällä suunnitelmat ovat olleet valmiina jo vuosikausien ajan. Isojen vesihuoltohankkeiden rahoitus oli pari vuotta sitten jäissä.
Tänä aikana linjakepit ovat lahonneet pystyyn, kun taas monen talon nurkilta on pyyhkinyt ohi siirtoviemäri kirkonkylältä Ylämyllylle.

– Tämä piti saada nyt viimeistään etenemään, sillä epäilysten mukaan valtion rahoitus loppuu vuonna 2015.

Hintaa liittymälle tulee arvioiden mukaan jotain kahdeksan tuhannen euron kahta puolta. Hanketta tukee niin Ely-keskus kuin kuntakin. Tänä vuonna kunta tukee hanketta 106 000 eurolla.

Urakoitsijana hankkeen ensimmäisessä vaiheessa on liperiläinen J&M Aavamäki.

Vastaa