Ulkomailta maakuntaan

Suomalainen kesämökki-idylli – punainen tupa järven rannalla.

Pohjoiskarjalainen kesämökki on yhä useamman turistin lomakohde. Suomalaisten vuokraajien määrä taas on kevyessä laskussa.

Heinäkuun lomasesongin koittaessa alkavat majoitusyrittäjien kiireet. Aurinkoisista säistä huolimatta mökinvuokraajat arvioivat kuluvan kesän olevan keskivertotasoa.

– Tänä vuonna yleinen trendi tuntuu olevan, että mökkejä kysellään todella lyhyellä varoajalla. Kenties sateinen edelliskesä on saanut ihmiset varuilleen, pohtii Pohjois-Karjalassa yli 200 mökkiä välittävän VisitKarelian myyntipäällikkö Tarja Harinen.

Asiakasryhmistä venäläisten turistien määrä on selkeässä nousussa. Harinen kertoo VisitKarelian asiakkaista olevan kotoisin rajojen takaa peräti 65 prosenttia.

Vuodeksi tai kahdeksi

Venäläisistä lomailua Suomessa harrastaa nykyisin myös keskiluokka. Kesämökiltä ei välttämättä vaadita luksusta, mutta yleensä edellytyksenä ovat vähintään järviranta ja sisävessa.

– Venäläiset ovat innokkaita kalastajia, ja monesti laiturilla ollaan vapojen kanssa ennen kuin tavarat on saatu ulos autosta, naurahtaa Mira Karjalainen Monosen lomamökit –yrityksestä.

– Mitään valtavaa ryntäystä tai kysynnän kasvua ei ole lämmön takia ollut, toteaa myös Karjalainen.

­Yksi suosittu vuokrausmuoto on varata mökki käyttöönsä vuodeksi tai pariksi. Asiakas välttyy siten esimerkiksi kiinteistöverolta, tienhoitomaksuilta ja isommilta huoltotöiltä.

– Meillä on yhdeksän mökkiä, joista seitsemässä on tällä hetkellä pitempiaikaiset vuokralaiset, Karjalainen kertoo.

Patikoijia Euroopasta

Pärnävaaran Loman Hannu Katajiston mökkeihin majoittuvat mielellään venäläisten lisäksi keskieurooppalaiset. Asiakasryhmän ongelmana on, että Kuopioon sen paremmin kuin Ylämyllylle ei tahdo enää löytyä suoria lentoja.

– Se on meidän kannalta vähän huono juttu. Jokin lentoyhtiö pitäisi saada kiinnostumaan reitistä. Pärnävaaralle turisteja houkuttelevat muun muassa hyvät mahdollisuudet retkeilyyn ja urheiluun. Esimerkiksi eurooppalaiset asiakkaat ovat innokkaita patikoijia. Myös isot urheilutapahtumat ovat aina vilkasta aikaa, Katajisto kertoo.

Paksuniemi porskuttaa

Rääkkylän Paksuniemessä Tomi Helanteen ja Jouni Honkasen toinen kesä on sujunut mallikkaasti.

Osaltaan menestykseen ovat vaikuttaneet sataman saamat tunnustukset. Kauimmaisen vierasveneen Helanne kertoo saapuneen aina Ruotsista asti. Moni ulkomaalainen myös vuokraa Suomesta käyttöönsä retkiveneen.

– Kävijöitä on ollut selvästi enemmän kuin viime vuonna. Myös englantia saa puhua ahkerasti, mutta kyllä ulkomaalaisten osuus turisteista näkyy selkeämmin mökkivuokraajilla, Helanne arvioi.

Paksuniemessä majoittumisajat ovat lyhyempiä, ja kotimaisten matkaajien osuus on noin 90 prosenttia.

Aittamajoituksessa tarjolla on 22 vuodepaikkaa, mutta iso osa vieraista majoittuu omissa asuntovainuissaan tai veneissään. Esimerkiksi sateisella ja tuulisella kelillä moni veneilijä kaipaa kuitenkin kattoa päänsä päälle.

– Ensimmäinen vuosi oli hyvä ja toinen on vielä parempi, Helanne kehuu jo ensi kesää odottaen.

Vastaa