Kesän helle vetää puoleensa – varoituksista huolimatta

Liperin Rantamakasiinin terassilla on kelvannut nauttia auringonpaisteesta. Joensuulainen Päivi Kuiri-Pippola luki päivän lehteä kauniiden rantamaisemien äärellä.

Lämmin ja aurinkoinen sää on hellinyt lähes koko maata ja paikallisestikin lämpötilat ovat olleet huomattavan korkeita edellisiin vuosiin verraten. Ilmiö on poikkeuksellinen ja lämpötilat ovat korkeammalla kuin viime vuonna samaan aikaan. Ilmatieteenlaitokselta kerrotaan, että toukokuun lämpötila oli viimeksi näin korkea vuonna 2010. Lämpöä ei Liperin alueelta kyseisen vuoden aikana puuttunut: vuonna 2010 Liperissä mitattiin Suomen lämpöennätys, 37,2 lämpöastetta.

Ilmatieteenlaitoksen tiedotteen mukaan kuluvan kesän alku on ollut paikoin jopa poikkeuksellisen lämmin, minkä vuoksi sekä Rääkkylässä että Liperissä on voimassa helle- ja metsäpalovaroitus.

– Hellevaroitus annetaan, jos Suomessa jollakin alueella ennustetaan tukalaa hellettä vähintään kolmen vuorokauden ajaksi, Ilmatieteenlaitokselta kuvataan tarkemmin varoitusten rajausta.

Riskiryhmiin kuumilla keleillä kuuluvat vanhat ihmiset ja pienet lapset. Myös sydän- ja verisuonisairauksista kärsivät sekä ulkotyöntekijät kuuluvat riskiryhmään. Ilmatieteenlaitoksen mukaan varoituksien avulla voidaan hellekelien tuomiin ongelmiin varautua muun muassa terveydenhuollossa, hoitokodeissa ja kuljetusaloilla.

Lämmin ilma saa ihmiset liikkeelle

Kun talvella ihmiset liikkuvat vähemmän huonojen säiden vuoksi, lämpimillä keleillä uskaltaudutaan herkemmin ulos. Liperin Rantamakasiinilla käykin kova tohina.

– Asiakkaita on ilmaantunut paljon juuri hyvien säiden vuoksi, etenkin työpäivien jälkeen, kertoo makasiinilla töissä oleva Maija Muikku.

Hän kertoo myös, että ihmiset syövät hyvällä kelillä mieluummin ulkona, esimerkiksi ravintolassa, kuin tekevät kotona ruokaa. Erittäin kuumilla keleillä maistuvat virvokkeet mainioisti. Muikku toteaa, että oikea kesäsesonki alkaa vasta kesä- ja heinäkuun taitteessa, kun työssäkäyvät pitävät eniten lomiaan.

Auringon paisteesta ja alkukesän vapaapäivistä on tullut nauttimaan monen muun tavalla Päivi Kuiri-Pippola Joensuusta. Hän kehuu kauniita, näkemisen arvoisia maalaismaisemia ja sanoo päätyneensä lukemaan Rantamakasiinille lehtiä sekä nauttimaan ihanasta kelistä.

– Kesän alku on ollut aivan täydellinen mahdollisuus viettää aikaa perheen kanssa ja keleistä pitää nauttia niin kauan kuin voi, hän toteaa.

Vastaa