Kuutit kasvavat kinosten katveessa

Norpparäppiteksit Kotsarin facebookissa.

Saimaannorpan pesästä kuuluu kuutin tuhina. Siellä ollaan mussuttamassa äitinorpan maitoa – ainakin jos jäällä liikkujat antavat pesintärauhan.

Liperin ja Rääkkylän väliin jäävillä vesialueilla syntyi vuosina 2011 ja 2012 yhteensä kolme saimaannorpan kuuttia. Paikalliset odottavatkin uhanalaisen lajin lisääntyvän näillä main myös tänä keväänä. Jotta kevättalven pesintä onnistuisi hyvin, toivotaan järven jäillä liikkuvilta varovaisuutta pesintäpaikkoja kohtaan.

– Pahin uhka pesinnälle on luotojen yli huristelevat moottorikelkat, Ely-keskuksen ylitarkastaja Mika Pirinen toteaa.

Pesäpaikkaa on mahdoton talvisaikaan tunnistaa lumikinoksen päältä. Siksipä ainoa mahdollinen tapa on kiertää otolliset pesintäpaikat, saarten ja luotojen rannat, kauempaa. Erityisesti äkilliset häiriöt ajavat norpan pois pesästä ja keskeyttävät kuutin hoitamisen.

– Hiihtäjä tai kävelijä voi norpan kannalta olla jopa uhkaavampi, kuin nopeasti paikan ohittava moottorikelkka. Havaittuja norppia ei saa lähestyä esimerkiksi kuvaamistarkoituksessa, Tuomo Kokkonen Metsähallituksesta muistuttaa.

Laskentaan huhtikuussa

Pesäpaikat paljastuvat vapaaehtoisille pesälaskijoille huhtikuun aikana. Tällöin jo hyljätyn pesän kattokinos romahtaa kevätauringon lämmön vaikutuksesta.

Huhtikuun puolivälistä alkaakin aika, jolloin pikkuiset kuutit uiskentelevat synnyinpaikkansa lähivesillä. Valtioneuvoston asetukset kalastusrajoituksista huhtikuun puolesta välistä kesäkuun loppuun suojelevat kuutteja verkoilta ja liiaksi aukeavilta katiskoilta.
Talven verkkokalastus on osoittanut tänä talvena vaarallisuutensa – jo kolme norppaa on löydetty verkkoihin menehtyneinä.

Norppien tiedetään liikkuvan Arvinsalmen lossiväylällä, jossa uhanalainen nisäkäs on tänäkin talvena nähty haukkaamassa happea.
Viime vuosien pesintäpaikat ovat olleet Tikanselällä ja Ukonselällä. Näiden vesistöalueiden luodot ja rantakinokset on erityisen tärkeää jättää juuri nyt rauhaan.

Juoksutukset ovat auttaneet

Saimaan ja siten myös Oriveden vedenpinnan laskemista tarkkaillaan kovasti tänä vuonna, koska järvien jäätymisen aikaan vedenpinnat olivat historiallisen korkealla. Jos vesi laskee yli kaksikymmentä senttiä talven mittaan, norppien pesät voivat romahtaa. Laskelmat osoittivat alkutalvesta noin 30 sentin laskemista.

Vedenpinnan laskua lähdettiin hidastamaan juoksuttamalla ylimääräistä vettä Pieliseltä.

Talven mittaan Oriveden korkeus on laskenut hieman yli 20 senttiä joulukuulta ollen Ely-keskuksen mukaan edelleen puoli metriä keskimääräistä korkeammalla.

Viinijärven vedenpinnan korkeus on parikymmentä senttiä keskimääräistä ylempänä. Laskua kuukauden takaiseen on kymmenen senttiä.

Jään paksuus oli helmikuun lopussa Roukalahdella 45 senttiä, kun se tavallisesti on kymmenisen senttiä enemmän.

Sademäärät olivat helmikuussa tavanomaista pienemmät, joten lumikinosten paksuuskin oli helmikuun lopussa kymmenisen senttiä matalampi. Lumen vesiarvo eli lumikuorma oli kuun lopussa neljänneksen keskimääräistä pienempi.

Vastaa