Uusi asuinalue historiallisella maaperällä

Kirsi Luoto luennoi kiinnostuneille arkeologisista löydöksistä, joita tehtiin viime kesänä Rantalan tilalla Viinijärvellä. Kuva: Reino Kuivalainen

Viinijärven Rantalan alueen uutta tonttikarttaa on muovattu hieman historiallisten löydösten vuoksi. Kylän asutushistoriaan pääsi uppoutumaan viime viikon torstaisessa yleisötilaisuudessa.

Viinijärven maaperässä tehtiin arkeologisia kaivauksia viime suven aikaan. Tutkimusten taustalla oli Liperin kunnan uusi asemakaava Viinijärven taajamassa, Rantalan alueella. Uudet kaavoitetut tontit jäävät Kuopiontieltä Viinijärvelle saavuttaessa yhdystien vasemmalle puolelle, lähelle jokivartta ja junarataa.

Kesällä 2012 tehtyjen tutkimusten perusteella kaava-alueen yhdestä korttelista löytyi muinaisjäännöksiä, minkä seurauksena osaa kaavasta on nyt muutettu hieman.

Likamaa ylös

Rantalan alueella oli tehty kaivauksia jo aiemmin. Tuolloin paikka oli ajoitettu kivikautiseksi asuinpaikaksi. Viime kesän kaivauksissa maasta löytyi merkkejä uudemmalta, historialliselta ajalta. Muinaisjäännöksen todettiin olevan moniperioidinen, eli paikalla on ollut asutusta useina eri ajanjaksoina.

Kuoppalan paikalta löydettiin kaksi likamaa-aluetta. Toinen niistä jätettiin tutkimatta ja peitettiin suojaan, toinen avattiin ja kaivettiin ylös. Tutkittu kohta vapautui näin maankäytölle.

– Likamaa-alue viittasi historialliseen asuinpaikkaan. Muurauslastaa ja rikkakihveliä apuna käyttäen maa-aines kaivettiin ylös ja seulottiin, tutkimuksia tehnyt arkeologi Kirsi Luoto kertoi yleisölle.

Seulonnalla maasta löydettiin hiiltä, palanutta ja palamatonta luuta sekä harmaasaviastioita, metallia sekä liitupiipun pätkiä ja sen koristeellinen koppa. Likamaasta paljastui myös kvartsia sekä piitä.

– Luista tunnistettiin särkikalat sekä kotieläimiä, kuten nauta, sika, lammas sekä vuohi. Nämä ovat tyypillisiä historiallisen ajan kotieläimiä. Voimme siis sanoa, että täällä asuneet ihmiset hyödynsivät maata, mutta myös kalastivat, Luoto kertoili.

Löydösten perusteella voidaan asukkaista myös päätellä muuta mielenkiintoista.

– Tämä ei ollut kylän köyhin maja, sillä perheellä oli ikkunat ja erilaisia kotieläimiä.

Eri määritysten avulla useat esineiden paloista ovat todennäköisesti peräisin 1700-luvun lopulta. Vanhimmassa, vuodelta 1782, alueen kartassa, paikalle ei kuitenkaan ole merkitty taloa. Paikan autioitumisen syytä ei tiedetä.

– Todennäköisesti likamaan paikka on ollut lieden pohja tai jätekuoppa. Ylemmät kerrokset rakenteesta ovat kuitenkin tuhoutuneet, kun alue on ollut peltona jo satoja vuosia.

Myös alueella aiemmin havaituista kivikautisen asuinpaikan merkeistä osa on hävinnyt pellonraivauksen vuoksi.

Venepaikkaan mahdollisuus

Rantalan alueen tontit ovat siis rakentajien varattavissa. Jokivarren tonttien ostajat ja vuokraajat voivat varata myös venevalkamapaikan joelle.

Yleisötilaisuudessa olleet kyläläiset iloitsivat uudesta asuinalueesta.

– Kunnallistekniikka on syksyyn mennessä valmista. Tontit ovat hinnaltaan huokeita ja kooltaan isohkoja, yhdyskuntasuunnittelija Reino Kuivalainen kertoi.

Keskustelu kääntyi kyläläisille tärkeisiin asioihin, kuten yläkoulun säilyttämiseen.

– Kaikella on merkitystä asuinpaikkaa valittaessa. Niin koululla, luonnon läheisyydellä, tontin koolla kuin hinnallakin, eräs nainen tokaisi.

Vastaa