Askel eteenpäin

Vaikka työ pitää Jussi Sallisen pääkaupunkiseudulla, käy liperiläismies kotikonnuillaan lähes viikottain. ”Enkä vain kunnallispolitiikan vuoksi; kotitila vetää minua tänne sitäkin enemmän.”

Liperiläiset tuntevat Sallisen Jussin kolmannen kauden kunnanvaltuutettuna. Leipänsä hän kuitenkin ansaitsee keskustanuorten pääsihteerinä.

Huomisaamusta alkaen liperiläinen Jussi Sallinen kantaa täysipäiväisesti keskustanuorten pääsihteerin salkkua. Työ Annika Saarikon eduskunta-avustajana jää taa, ja uudet haasteet odottavat – niitähän esimiestyö sekä vastuu taloudesta ja hallinnosta epäilemättä tuo tullessaan.

Rehellisyyden nimissä on toki sanottava, että näin ilmaistuna muutos kuulostaa dramaattisemmalta kuin mitä se todellisuudessa on.

– Olen tehnyt pääsihteerin hommia viime viikon alusta lähtien. Samanaikaisesti olen tosin työskennellyt myös eduskunta-avustajana, mutta nyt tämä siirtymävaihe alkaa olla takana, Sallinen selventää.

Sallisen uusi työpaikka, keskustanuorten liittotoimisto, sijaitsee Apollonkadulla Helsingissä. Liperiläispomon alaisuudessa konttorissa ahkeroi neljä työntekijää.

– Työni ei ole kovinkaan poliittista, vaikka hallituksen linjausten mukaisesti toki toimimmekin. Pikemminkin tässä pestissä on kysymys organisaation ja järjestön johtamisesta, Sallinen analysoi.

Yhtä kaikki, 26-vuotiaalle yhteiskuntatieteiden maisterille uusi salkku merkitsee askelta uralla eteenpäin.

– Pääsihteerinä saan takuulla arvokasta kokemusta pitkäjänteisestä johtajan työstä, Sallinen uskoo.

Eläkevirkaan hän ei kuitenkaan usko astuvansa.

– Aiemmat pääsihteerit ovat viihtyneet työssä pari kolme vuotta. Joten katsotaan sitten vuoden 2015 eduskuntavaalien jälkeen, mitä tuleman pitää!

Torso

Niin leipätyössään kuin luottamustehtävissään Sallinen on huomannut, että ajan trendinä on suosia suurta. Kuntaliitosasiat puhuttavat Liperissäkin, ja viime viikolla nuijittiin päätös, jonka myötä Pohjois-Karjalan vaalipiiri jäi historiaan.

– Vaalipiiriuudistus herättää kieltämättä aika ristiriitaisia ajatuksia, Sallinen tuumaa.

Miinussarakkeeseen Sallinen kirjaa pitkät etäisyydet vaalipiirin sisällä, ehdokkaaksi pääsyn vaikeutumisen sekä maakunnallisten teemojen esille nostamisen hankaloitumisen.

– Pienien paikkakuntien elinkeinohankkeet hautautuvat helposti isompien alle – Itä-Suomen vaalipiiristäkin löytyy useampi melko iso kaupunki, Sallinen huomioi.

Torso onkin adjektiivi, millä Sallinen vaalipiiriuudistusta luonnehtii.

– Luontevaa olisi, jos Itä-Suomen vaalipiiriin lukeutuisi myös Etelä-Savo.

Tarpeeton

Mitä Liperissä käytävään kuntaliitoskeskusteluun tulee, Sallinen suosisi siinäkin malttia ja harkintaa. Joensuun ja Outokummun kanssa tehtävää kuntajakoselvitystä liperiläisvaltuutettu luonnehtiikin turhaksi ja tarpeettomasti työllistäväksi.

– Lain mukaan Liperin kunta joutuu ensi vuonna tekemään kuntaliitosselvityksen Joensuun, Kontiolahden, Outokummun ja Polvijärven kanssa. Vaikka selvitysmiehen palkan maksaa valtio, siunaantuu Liperille kovat kustannukset selvitykseen osallistuvien viranhaltijoiden työajan menetyksistä.

Sallisen mielestä nyt olisi hyvä hetki keskittyä päivän puhutuimpaan aiheeseen.

– Kunnantalouden korjaamiseen.

Vastaa