Törröttäjät kompostiin

Tiilitehtaanrannan korsille annettiin kyytiä viime viikolla. Ympäristöteknologian opiskelija Joonas Hirvonen raivaussahan varressa.

Mökkiläiset ja ranta-asukkaat hoi! Nyt olisi hyvä aika näyttää jäällä töröttäville ruovikoille viikatetta.

Ruovikoiden talviniitto ei suoraan vähenne niiden kesäistä rehottamista. Järveen jäädessään niistä liukenee kuitenkin ravinteita ja ne jäävät seisomaan rannoille, mistä aiheutuu veden laadun huonontumista.

Rantaruovikoita niitettiin viime viikolla Liperin kirkonkylän kupeessa Tiilitehtaanrannalla sekä Pyhäselän rannalla Mattisenlahdessa Ympäristökeskuksen hankeeseen liittyen.

– Niitossa on syytä muistaa jäiden heikkous. Korsien kohdalla jää ei muodostu yhtä vahvaksi kuin muualla. Lisäksi ruokojen hajoaminen tuottaa lämpöä, mikä entisestään heikentää jäitä, Suomen ympäristökeskuksen Ilona Joensuu selittää.

– Kaksi kertaa kastelimme tänään kengät Mattisenlahdessa, hän tokaisee.

Isot alueet mökkiläisenkin kannattaa niittää kolmiopäisellä raivaussahalla, koska viikatteen terä tai leikkurin siima kuluu nopeasti.

– Korsissa on piitä, joka tylsyttää sirpin terän, raivaussahalla heiluttava Joonas Hirvonen selittää.

Talviniitossa korret on tietysti syytä kerätä talteen, jotta niitolla olisi varsinaista merkitystä.

– Korret sopivat hyvin esimerkiksi kompostiin, Joensuu neuvoo.

Energia käyttöön

Tiilitehtaanrannan niitot liittyvät Ilona Joensuun koordinoimaan Järviruoko energiaksi, vesien tila paremmaksi -hankkeeseen. Vuoden loppuun jatkuvan hankkeen ideana on kokeilujen kautta selvittää, miten ruovikoiden niitosta ja jatkokäytöstä voitaisiin saada kannattavaa yritystoimintaa.

– Niitetyistä ruokokasoista pitäisi saada tuottoa, jotta niittoa kannattaisi tehdä.

Toistaiseksi hankkeen selvitykset ovat pitkälti salaista tietoa. Joensuu paljastaa kuitenkin, että patenttejakin on haettu.

– Tähän mennessä niitettyjä korsia on pelletöity, silputtu, poltettu, kaasutettu ja biokaasutettu. Keskustelua olemme käyneet niin isojen kansallisten yritysten kuin yhden miehen pajojenkin kanssa.

Hankkeen myötä yritystoimintaa ja uusia työpaikkoja uskotaan syntyvän myös matkailupuolelle – umpeutuneet rannat kun vaikeuttavat niiden virkistyskäyttöä ja alentavat rantakiinteistöjen arvoa.

Vastaa