Maakuntaviestin voitto Liperiin!

Krista Niiranen sai omalla osuudellaan peesiinsä Lieksan Jenni Tolosen.

Liperi nappasi jännittävien vaiheiden jälkeen ensimmäisen Pohjois-Karjalan maakuntaviestimestaruutensa sunnuntaina. Samalla päättyi Joensuun 14 vuotta kestänyt valtakausi.

Loppiaisena Kiteellä hiihdetty Pohjois-Karjalan maakuntaviesti oli jännitysnäytelmä aina loppusuoralle asti. Joensuu otti osaa varsin varamiehisellä joukkueella, joten muut saivat paremmat mahdollisuudet haastaa viestiä viime vuodet hallinneen kaupungin.

Naiset pohjustivat voiton

Jani Voutilainen toi Liperin viestin ensimmäiseen vaihtoon viidentenä. Kati Roivas oli toisen osuuden ylivoimaisesti nopein ja toi joukkueen viestiä johtaneen Valtimon kannoilla toisena vaihtoon.

Ari Niiranen nosti kolmannella osuudella Liperin viestin johtoon ja hiihti samalla osuutensa kolmanneksi vauhdikkaimmin, vaikka kärsi lievistä pito-ongelmista.

– Oli ihan kuntoni mukainen suoritus. Kaiken pistin peliin, eikä jäänyt yhtään voimia jäljelle, Ari Niiranen sanoi hiihtourakasta toivuttuaan.

Ilona Saastamoinen joutui luovuttamaan viestin johtoaseman takaisin Valtimolle, ja Risto Karjalaisen sivakoimalla viidennellä osuudella Joensuu ja Lieksa ohittivat Liperin ykkösjoukkueen.

Kuudennen osuuden nopeimmin hiihtänyt Krista Niiranen kuroi viestiä johtaneen Joensuun etumatkaa kiinni 16 sekunnilla. Kristan peesissä hiihtänyt Lieksan Jenni Tolonen kaatui juuri ennen viimeistä vaihtoa, ja Liperin ankkuri Jouni Ratilainen pääsi matkaan viitisen sekuntia ennen Lieksan Eppu Väänästä.

– Tämä oli semmoinen perushiihto. Ihan hyvin kulki. Mukava oli hiihtää vaihteeksi tuommoinen vähän lyhyempi matka, Krista kommentoi kolmen kilometrin vapaan hiihtoaan.

Ratilainen ja Väänänen ohittivat Joensuun ankkurin, ja lopulta kaksintaistelu ratkesi vasta maalisuoralla. Loppusuoran alkaessa Väänänen erehtyi hetkeksi väärälle hiihtouralle ja Ratilainen karkasi voittoon. Liperi ylitti maaliviivan vain kaksi sekuntia ennen toiseksi tullutta Lieksaa.

Viimein kultaa

Maakuntaviestin voitto on Liperille kaikkien aikojen ensimmäinen. Hopealla kunta on ollut viidesti viimeisen kahdeksan vuoden aikana.

16 kertaa maakuntaviestin hiihtäneelle Ari Niiraselle ensimmäinen voitto maistui.

– Monta kertaa olemme olleet lähellä voittoa. Kun näihin nuoriin nojautui meillä paljolti tämä homma, niin sitä parempi.

Ensi vuonna maakuntaviesti hiihdetään Lieksassa hieman uudistunein säännöin. Yli 40-vuotiaiden miesten vapaan osuus lyhenee kolmeen kilometriin, ja viidennen osuuden voi hiihtää nainen tai alle 14-vuotias poika. Esimerkiksi perinteinen hiihtopaikkakunta Ilomatsi ei ole kahtena viime vuonna osallistunut viestiin naishiihtäjien vähyyden takia.

– Nyt ainakin lähivuosia nämä sääntömuutokset varmasti piristävät. Kuntarakenneuudistus vaikuttaa maakuntaviestiin, että voiko se jatkua kuntaviestinä vai tulisiko se muuttaa seurapohjaiseksi. Meillä ykkösjoukkueessa kaikki hiihtäjät olivat nyt Liperin Hiihtoseurasta, joten meidän tilannetta muutos ei ainakaan huonontaisi, Ari Niiranen pohti.

Vastaa