Päivitetty Ässä on paras

Mauri Timonen kertoo, että vaapun valmistus koostuu 60 eri työvaiheesta. ”Koeuitan jokaisen vaapun kolmella eri nopeudella, jotta voin olla varma myymieni tuotteiden laadukkuudesta”, Ottivieheen yrittäjä lisää.

Viehekilpailun voittaja syntyi Ottivieheen yrittäjän Mauri Timosen käsissä.

Pienoisen muodonmuutoksen kokenut Ässä-vaappu toi liperiläiselle Mauri Timoselle voiton Kestävän kalastuksen viehe –kilpailussa. Mittelön tarkoituksena oli haastaa kalastusvälineiden valmistajat ja kalastajat pohtimaan, kuinka vieheistä kaloille aiheutuvia vaurioita voitaisiin välttää.

– Kilpailuvieheessä on yksi koukku vähemmän kuin Ässässä aiemmin, kaksi kolmen sijaan. Etummaista koukkua ei uudessa Ässässä enää ole, sillä se tuppaa tarttumaan herkästi kalan silmään, Timonen valottaa.

Kolmihaaraisten koukkujen asemesta kilpailuvaapussa roikkuu kaksi väkäsetöntä yksihaarakoukkua.

– Yksihaaraisesta koukusta kala on huomattavasti helpompi irrottaa ilman, että kala vaurioituu. Koukun mallin ansiosta kala tarttuu siihen yhtä lailla kuin kolmihaaraiseenkin koukkuun, joten kalansaaliin suuruuteen muutoksella ei ole vaikutusta, Timonen vakuuttaa.

Ottivieheen yrittäjä toteaa, että Ässään tehdyt muutokset ovat askel kohti tulevaisuutta.

– Esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa on jo nyt paljon alueita, missä saa kalastaa vain yksikoukkuisilla vieheillä.

50 prosenttia lisää virtaa

Mauri Timonen on valmistanut vieheitä jo kymmenen vuoden ajan kotinsa pihapiirissä, sulkamalaisen navettarakennuksen katveissa. Varsinkin Ässäksi ristitty vaappu on osoittautunut menestyksekkääksi – sen avulla on niitetty mainetta ja kunnia useammassa kalastuskilpailussa. Silti Mauri Timonen otti nyt ensimmäistä kertaa osaa vieheen suunnittelukilpailuun.

Ja vähällä oli, ettei sekin jäänyt tekemättä.

– Viimeisenä mahdollisena päivänä toimitin vaappuni kilpailuun, Timonen muistelee.

– Kyllähän minullekin sähköpostilaatikkoon tipahti tieto kisasta, mutta en edes miettinyt osallistumista. Mikkelin kalamarkkinoilla ollessani Vapaa-ajankalastajat onnistuivat kuitenkin houkuttelemaan minut ottamaan osaa mittelöön.

Kilpailun tulosten julkistamisen myötä Timoselle on tipahdellut onnitteluja ympäri Suomea.

– Tottahan voitto antaa 50 prosenttia lisää virtaa, voittaja myhäilee.

Kestävän kalastuksen viehe –kilpailun järjesti Saimaan lohikalat –hanke yhteistyössä Erä-lehden kanssa.


Viehekilpailu

– Voiton viehekilpailussa vei Mauri Timosen suunnittelema Ässä

– Toiseksi sijoittui Vissi Vieheen Pensseli 12

– Kolmannen sijan nappasi Teemu Tourun Ruotu-uistin

– Kilpailuun osallistui kaikkiaan 11 viehe-ehdokasta

Vastaa