Kentän kohtalo ratkesi äänestyksellä

Tuure Hirvonen (vas.) Varpasalosta ja Toivo Hirvonen Oravisalosta vastaanottivat Tuula Luukkosen ojentamat kukkaset Vuoden kylille.

Vuoden viimeisessä kunnanvaltuuston kokouksessa Rääkkylässä valtuutettuja puhuttivat uuden hallintosäännön hyväksyminen ja tulevan vuoden talousarvio.
Uuteen hallintosääntöön tehtiin muutamia täsmennyksiä, ja vasemmistoliitto jätti muutosehdotuksia vielä ennen valtuuston kokousta.

– Hallintosääntö on saatava nyt hyväksytyksi, sillä se on edellytyksenä esimerkiksi vuoden alusta perustettavan perusturvalautakunnan saamiseksi, Harri Laasonen selventää.

– Tämä on iso edistysaskel siinä, että lautakunnille saadaan lisää valtaa. Toisena ajatuksena on luottamismiehien sitouttaminen, että paikallinen itsehallinto säilyisi, Tapio Hämäläinen taustoittaa.

Moni valtuutettu kritisoi uuden hallintosäännön saapuneen liian myöhään tarkasteltavaksi.

– Uudelleentarkastelu tulee olemaan haasteellista uudelle valtuustolle, sillä asia vaatisi paljon tutustumisaikaa, Raili Makkonen arvelee.

Eniten keskustelua aiheutti rakennustarkastajan tehtävien hoitaminen.

– Mikä tekisi nykyisestä kunnaninsinööristä epäpätevän, Väinö Jordan ja Tuure Hirvonen kyselevät.

– Tehtävien eriyttäminen on kunnaninsinöörin toive. Työntekijää ei tulla palkkaamaan vaan rakennustarkastajan palvelut ostetaan toisesta kunnasta, Luukkonen linjaa.

Alakoululaisille peliareena

Yksittäisistä investoinneista eniten keskustelua aiheutti monitoimikentän rakentaminen alakoululaisten käyttöön. Rakennuspaikka on lähiliikuntapaikan vieressä, purettujen rivitalojen kohdalla.

– Palloiluliitto on myöntänyt hankkeeseen 10 000 euron avustuksen, jonka saamiseksi projekti tulisi toteuttaa ensi vuoden aikana. Loppuosa 26 500 euroa jäisi kunnan maksettavaksi, sisältäen pohja- ja valaistustyöt, sivistystoimenjohtaja Rauni Ronkainen avaa rahoitusta.

Yläkoulun pihassa on ollut vastaava, tekonurminen pelikaukalo reilun vuoden ajan, ja sen on havaittu lisäävän oppilaiden välituntiliikuntaa merkittävästi. Eri pallopeleihin soveltuva areena on ollut osin myös alakoululaisten käytössä, mutta pääasiassa pienemmät koululaiset ovat pelanneet mutaisella aukiolla välituntisin.

– Välituntikäyttöä on yritetty limittää, mutta käytännössä se ei toimi täysin koulukyytien takia. Kenttää käytetään myös koulun ulkopuolisina aikoina, Ronkainen jatkaa.

Huoltokulut ovat noin sadan euron luokkaa vuosittain.

Tiukan keskustelun jälkeen asiasta äänestettiin, ja kymmenen jaa-äänen turvin peliareena päätettiin tehdä tiukasta budjetista huolimatta ensi vuonna. Seitsemän valtuutettua vastusti hanketta neljän äänestäessä tyhjää.

Varavaltuutettu Lauri Käyhkö (vas.) jätti päätöksestä eriävän mielipiteen, perustellen näkemystään muun muassa kalliilla hankintahinnalla suhteutettuna kunnan taloustilanteeseen ja vähäisellä käyttöasteella viitaten välituntikäyttöön.

Muutoksia suunniteltuun

Lasse Korhonen nosti esille ruokahuollon aiheuttamat kustannukset.

– 36 000 euron summa on suuri. Jokaisella sektorilla on kiristystä tehty, mutta tämä osio vuotaa pahasti, mistä se johtuu, Korhonen kyselee.

Päiväkodin siirtyminen ruokahuollon alaisuuteen on lisännyt elintarvikekustannuksia, ja myös vuodeosaston vähentynyt potilasmäärä on karsinut tulopuolta. Annoksen hinnan korottaminen on ollut esillä usein.

– Annoksen hinnoittelu on valintakysymys; jos sitä nostetaan reilusti, eivät vanhukset raaski sitä ostaa ja näkevät nälkää, Harri Laasonen kärjistää mahdollisia seuraamuksia.

Merja Leskinen ihmettelee kiinteistöveron summaa, kysellen mistä koostuu 115 000 euron pudotus.

– Osa johtuu arvonlisäveron näkymisestä suoraan taseessa. Myös kiinteistöveroa laskettiin 0,55 prosentista 0,50 prosenttiyksikköön, Luukkonen selventää.

Sivistystoimen osiossa havaittiin päivähoidosta kiristetyn budjettia enemmän kuin käytännössä on mahdollista, sillä jäljelle suunnitelmaan olivat jääneet vain palkat, ruokakustannukset ja tilavuokrat.

– Päiväkoti on suorastaan nollattu! Jostain on heti tammikuussa siirrettävä rahaa, sillä talousarviossa ei ole esimerkiksi puhelinkuluja tai vessapapereita lainkaan, Satu Melkko huolehtii.

Sivistystoimen budjetista päätettiin yksimielisesti varata ensiavuksi 15 000 euron könttäsumma puutteita täydentämään.

Luukkonen jatkaa

Sivistystoimen talousarviosta tulevalle vuodelle hyväksyttiin ehdotetut määrärahasiirrot.

Tuula Luukkonen valittiin yksimielisesti hallintojohtajan virkaan, jota haki seitsemän henkilöä. Luukkonen on hoitanut virkaa kuluvan vuoden aikana.

Maaseutupalvelujen yhteistoimintasopimuksen muutos vuoden alusta alkaen hyväksyttiin ilman keskustelua. Kuntaliitoksen takia jatkossa sopijapuolina ovat Kiteen kaupunki sekä Rääkkylän ja Tohmajärven kunnat. Maatalouden kehittäminen ja maaseutuhankkeiden rahoitus hoidetaan yhteistoimintana Keski-Karjalan alueella. Kylien ja elinkeinotoiminnan kehittäminen jää edelleen kuntien vastuulle.

Kokouksen aluksi kukitettiin Pohjois-Karjalan vuoden kyläksi valittu Oravisalon ja Varpasalon saarten kyläyhdistys. Mediauutisten Terveydenhuollon vuoden vaikuttaja –kilpailussa kolmannen sijan saanutta Tapio Hämäläistä muistettiin myös kukkasin.

Kommentit

  1. Avatar Kirjoittanut Lauri Käyhkö

Vastaa