Varovaisuutta ja varustusta jäille lähtijöille

Vanhempi sammutusmies Jussi Mutikainen näyttää miten hyödylliset naskalit ovat. Ei mene montaa sekuntia veteen putoamisesta, kun mies on takaisin jäällä.

Nyt on se aika vuodesta, kun maltti on valttia. Järvet ovat pitkälti jäätyneet ja lumen peitossa. Jään paksuus on kuitenkin erittäin vaihtelevaa juuri nyt. Virtapaikoilla jää on heikkoa tai sitä ei ole laisinkaan.

– Paksu lumipeite luo ihmisille harhaluulon, että jäätä riittää silmänkantamattomiin. Tokihan ohutkin jää lumen kantaa, muttei ihmistä, Paavo Karvinen Liperin palolaitokselta muistuttaa.

Vaikka viime viikolla pakkanen ehti kovettaa jo muutaman sentin jääkerroksen lahtiin ja poukamiin, jään paksuuntuminen on hidastunut tällä viikolla lauhempien päivien ja lumipeitteen eristävyyden takia.

– Kyllä tällä hetkellä vähimmäisvarustuksena jäälle mentäessä on kelluntapuku, naskalit ja keppi. Kepillä pitää kokeilla jäätä, mutta sen voi myös jäihin pudotessa laittaa poikittain avannon päälle.

– Kännykkä on syytä laittaa minigrippiin. Ja on myös erittäin tärkeää kertoa jollekin, että minne on menossa, Karvinen muistuttaa.

Ihmisten lisäksi pelastuslaitosta työllistävät heikoille jäille eksyneet eläimet.

– Jäistä pelastamistehtäviä on Liperissä noin viisi vuodessa. Uusinta kelluvaa ahkiolauttaa, emme vielä ole onneksi päässeet testaamaan käytännössä.

Mikäli joudut kutsumaan apua onnettomuustilanteessa, on tärkeä kertoa sijainnista. Lisäksi pelastuslaitoksen työ helpottuu, jos pystyy arvioimaan onnettomuuspaikan etäisyyden rannasta.

Olemattomien jäiden aikaan lasikuituvene on paras apu hätätilanteessa. Ahkiostakin voi jotain apua olla.

– Mutta kyllä toisen pelastaminen omin voimin on aina hirmu riskipeliä, Karvinen toteaa.

Suomessa hukkuu vuosittain 300 henkilöä. Näistä joka kymmenen hukkuu jäihin. Tyypillisimmillään onnettomuushetkellä jään paksuus on kahdesta viiteen senttiin.

Ohuen jään aikaan vene on usein paras väline, jos heikoille jäille on syystä tai toisesta pakko mennä. Jäiden paksuttua on jäille menijällä syytä olla vielä mukana kelluntapukine ja naskalit sekä kännykkä ja vaihtovaatteet vesitiiviisti pakattuna.

Vastaa