Tutjunniemessä pätkii

Tutjunniemessä kännykän kuuluvuustolppien määrä vaihtelee nollasta viiteen.

Viestintävirasto selvittää Liperin Tutjunniemen ja Saariston alueen kännykän kuuluvuusongelmia alueen asukkaiden aloitteesta. Asukkaat ovat lähestyneet kunnanhallitusta adressilla ja ongelma-alueita koskevalla kartalla.

Viestintävirasto reagoi ongelmaan jo viime viikolla, ja on pyytänyt ongelmista selvityksiä TeliaSoneralta. Kyseinen yritys on viestintäviraston määräämä yleispalveluja Liperissä tarjoava taho. Sen velvollisuus on tarjota kaikille Liperin vakituisille asukkaille yleispalveluliittymää.

– Jokaiseen vakituiseen asuntoon täytyy saada puhelin, joka kuuluu vähintään yhdessä pisteessä taloa enintään viiden metrin korkuisen antennin avulla, lakimies Saara Punkka viestintävirastostalta selittää.

Velvoite ei koske kesäasuntoja. Se ei myöskään tarkoita, että kyseinen puhelin olisi kännykkä. Myös kiinteä liittymä täyttää yleispalvelun vaatimuksen.

– Odotukset ovat nykyisin kasvaneet. Saamme usein puheluita, että kännykkä ei kuulu hirvimetsällä tai kesämökillä. Ei meillä Suomessa olekaan näistä määräyksiä, Punkka selittää.

Langat rullalla

Tutjunniemessä ja sen itäpuolisen saariston alueella on kesämökkiläisten lisäksi vakituisia asukkaita, joilla kännykkä ei kuulu ja joille ei ole tarjolla lankaliittymää.

– Täältä on kerätty hyvin pitkälti langat rullalle. Olen myös kuullut, ettei lankaliittymiä ole saanut enää vuosiin millään hinnalla, koko revohkan aloittanut Teuvo Tahvanainen kertoo.

Tahvanainen itse asuu Saariston kaupan lähellä ja hänellä on mökki kotoa lyhyen matkan päässä. Kummassakaan ei puhelin kuulu.

– Eniten ihmetyttää kentän sykkiminen. Puolen minuutin aikana voi kuuluvuus muuttua täysistä tolpista punaiselle, Tahvanainen hämmästelee.

– Jos puhelin on taskussa niin kenttiä ei ole lainkaan. Naapuri yritti eilen saada minua kiinni ja kun puhelin ei yhdistänyt, niin hän tiesi, että Tahvanainen on kotona ja tuli kylään.

Keli ilmeisesti vaikuttaa paljonkin kuuluvuuteen.

– Puiden lehtien tippuminen näyttää helpottavan hieman.

Tutjunniemen masto on kylän ytimessä, lähellä Tutjuntietä. Pohjoisessa päin lähimmät mastot ovat Päivilänvaaralla ja Kaskesniemessä.

– Olen kuullut myös, että maston peilit olisi suunnattu tien mukaisesti ja kauempana sivulla asuvat jäävät ulkopuolelle. Yksi lisämasto olisi tarpeellinen. Sopiva paikka olisi esimerkiksi Tikansaaressa tai Jyrkänkalliolla.

Tahvanainen ymmärtää, että Lapin kairalla ei kännykät kuulu. Saariston alueen vakituisten asuntojen ja kesämökkien määrä lähentelee kuitenkin paria sataa.

– Mutta kyllä tällaisessa mökkien ja asutuksen keskittymässä pitäisi puhelinten kuulua.

Yksi asukkaista on Martta Matilainen.

– Jos kännykkäpuhelu katkoo niin otan uuden yhteyden. Lankapuhelimet meiltä katkaistiin jo ajat sitten. Sanoivat, ettei linjoja enää korjailla, Matilainen tokaisee.

Ongelma-alueet tietoon

Tutjun lisäksi ongelmia on myös esimerkiksi Liperinsalon kylän ytimessä. Niinikkosaaren keskellä olevan Niinikkolammen alue jää usean eri mastolinkin katveeseen.

Yleispalveluyrityksiä nimetään alueille, joilla ei ole tarjolla riittävästi palveluja kaupallisin perustein. Rääkkylään ei ole ollut tarvetta nimetä yleispalveluyritystä.

– Mikäli esimerkiksi Rääkkylässä ilmenee ongelmia, niin viestintävirasto voi nimetä sellaisen. Toivoisimmekin enemmän palautetta suoraan asukkailta, viestintäviraston Punkka rohkaisee yhteydenottoihin.

Samanlainen yleispalveluvelvoite TeliaSoneralla on Liperissä myös yhden megan laajakaistasta.

– Minä olen suunnannut oman antennini Rääkkylän Niemiseen päin, koska ei täällä muuten netti toimisi, Tahvanainen kertoo.

Vastaa