Päiväkoti syyniin

Kunta päätti viime viikolla, että se teettää Paloaukean päiväkodista ulkopuolisen rakennusterveysasiantuntijan arvion.

– Haluamme kolmannen, ulkopuolisen tahon selvityksen asiaan. Asiantuntija selvittää ovatko päiväkodissa vuosien aikana tehdyt toimenpiteet olleet oikeita ja tarvitaanko uusia toimia, vs. tekninen johtaja Tommi Hirvonen selvittää.

Seinävillojen tummentumisesta on julkisuudessa käyty kovaa keskustelua. Tänä kesänä poistettujen villojen on epäilty olleen homeesta mustuneita ja asiasta huolestuneet ovat suunnitelleet toimittavansa talteen otettuja villoja tutkittavaksi.

Hirvosen mukaan kyseiset seinävillat ovat olleet alkuperäisiä eli kymmeniä vuosia vanhoja. Ajan myötä villojen läpi on päässyt virtaamaan ilmaa, joka on tummentanut niitä.

– Vanhoissa rakennuksissa ei ole käytetty nykyaikaisia tuulensuojalevyjä tai muovisia ilmasulkuja, joten ilmaa on virrannut seinien sisälläkin.

Valvojana kesällä 2012 tehdyssä remontissa on ollut kunnan isännöitsijänä tuolloin työskennellyt Tommi Hirvonen.

– Poistetut villat tarkistettiin silmämääräisesti, eikä niissä havaittu hometta, Hirvonen kertoo.

Muutamat lähiasukkaat havainnoivat kesällä, että rakennustyömaalla ei uusia seinään laitettavia villoja tai keskeneräistä työmaata olisi suojattu kunnolla vesisateella.

– Ne uudet villat, mitä minä olen nähnyt seinään laitettavan, ovat olleet kuivia, Hirvonen toteaa.

Entisestä varuskunnan sotilaskodista tehtiin päiväkoti vuonna 2003 uudistamalla sisätilat ja vaihtamalla ulkovuoraus. Silloin päiväkodin remonttiin ei kuulunut urakkasuunnitelman mukaan villojen vaihtoa.

Päiväkotia on tutkittu ja remontoitu useita kertoja, sillä sen sisäilmaongelmat eivät ole poistuneet.

Aluehallintoviranomaiselle on tehty tarkastuspyyntö, jossa esitetään huoli työntekijöiden hyvinvoinnista.

Vastaa