Ehdokas hakusessa!

YLE Pohjois-Karjalan ja Kotiseutu-uutisten vaalitapahtuma järjestettiin Ylämyllyn Shellillä.

Toista sataa liperiläistä kokoontui eilen keskiviikkona Ylämyllyn Shellin pihalle keskustelemaan tulevista kuntavaaleista. Kotiseutu-uutisten ja YLE Pohjois-Karjalan järjestämästä tilaisuudesta kuultiin materiaalia radiossa koko päivän ajan.

Huoltoaseman pihateltassa kahvi virtaa ja puhe sorisee. Paikalla on niin kymmeniä ehdokkaita kuin kuntalaisiakin.

– Ehdokas on vielä hakusessa eli vielä en ole saanut tarpeeksi ehdokkaiden mielipiteistä tietoa, Kaija Parviainen kertoo.
Parviaisen mielestä hyvällä tolalla Liperissä ovat erityisesti terveys- sekä kirjastopalvelut.

– Eikä ne terveyspalvelut minnekään kuntaliitokset myötäkään häviäisi.

Parviainen haluaisi tutustua ehdokkaiden perusarvoihin. Ne vaikuttavat tutjulaisen päätökseen enemmän kuin esimerkiksi ehdokkaan asuinpaikka.

– Edellisissä vaaleissa ääneni saanut petti minut arvokysymysten kohdalla, Parviainen luonnehtii.

Lupauksia riittää

Eila Liimatta Mattisenlahdesta on ehdottomasti kuntaliitoksia vastaan. Ehdokkaan mielipide kuntaliitoksesta on myös tärkeä tieto.

– Ainakaan en jätä äänestämättä. Se on velvollisuus, Liimatta toteaa.

Niin Liimatta kuin usea muukin paikalla ollut äänestäjä kaipaili jo kovasti katukuvaan ilmestyviä vaaliplakaatteja sekä ehdokkaiden lehtikirjoituksia.

Ossi Tschokkinen tietää jo ainakin miltä listoilta ei ehdokastaan löydä.

– Muutamat puolueet leijuvat jossain pilvissä ajatustensa kanssa.

Pietarisen pariskunta oli kuuntelemassa mielenkiinnolla ehdokkaiden lupauksia. Liisa Pietarisen mielessä ehdokas alkaa jo pikku hiljaa olla selvillä.

– Puolue on tärkeä, on ollut koko elämän ajan.

Toiveitakin ylämyllyläisellä Pietarisella olisi tuleville valtuutetuille.

– Tähän Ylämyllyntien varteen Shelliltä Honkavaaran suuntaan olisi mukava saada katuvalot. Kunnanjohtajakin tulee aina joskus lenkkeillessä vastaan, Pietariset tuumaavat.

Missä Liperi on?

Ylen haastatteluissa kuultiin useiden ehdokkaiden puheenvuoroja. Kuntaliitosten lisäksi eniten puhututti terveyskeskuksen sijainti. Ylen toimittaja tiedustelikin useilta ehdokkailta, lienevätkö vaalipuheet Ylämyllyn sijoituspaikasta vain ääniä kalastelua? Ja ketkä lie ovat niitä oikeita liperiläisiä, viitaten leipäpitäjän kolmeen taajamaan.

Keskusteluissa viitattiin myös kyläkouluihin, muihin lähipalveluihin ja jäähallin saamiseen yritysmuotoisena toimintana.

– Toivoisin, että jokainen tuleva valtuutettu on valmis ottamaan asioista selvää. Ei saa päättää tietämättä mitä päättää, luopuva valtuutettu Sirpa Naumanen totesi radiohaastattelussa.

Yle kävi keskiviikkona vierailemassa myös liperiläisissä yrityksissä Liperin Myllyllä ja Karelian Lihajalosteella kuulostelemassa ajankohtaisia kuulumisia.

Vastaa