Telkkari ja puhelin verkkoon Valopiuhalla

IPTV rantautuu Rääkkylään Valopiuhan kylkiäisinä.

Rääkkyläläiset sadan megan laajakaistan tulevat ja nykyiset omistajat pohtivat parhaillaan nopean netin lisäksi myös puhelimen ja television käyttöön liittyviä seikkoja.

Tietoverkko-osuuskunta Valopiuhan jäsenet, jotka ovat tilanneet sadan megabitin liittymän saavat 50 euron perusmaksulla netin lisäksi myös valmiuden IPTV- peruskanaviin sekä IP -puhelimen käyttömahdollisuuden. Myös niin sanotun kymppiliittymän tilaajat saavat IP-puhelimen käyttömahdollisuuden, mutta eivät IPTV:tä, joka vaatii noin 20 megabitin nopeuden.

– Näistä lisäominaisuuksista kysytään nyt todella paljon, ja ne kiinnostavat käyttäjiä, Marketta Roivas Valopiuhasta toteaa.

Käytännössä suurin etu IPTV:ssä on se, että ohjelmat voi katsella silloin kuin se parhaiten sopii, ilman että niitä tarvitsee edes itse muistaa tallentaa.

Hd- eli teräväpiirtokanavat takaavat hyvän kuvalaadun. Ohjelmia voi katsella suoraan, kelata sopivaan kohtaan tai aloittaa uudestaan ja ne säilyvät kahden viikon ajan automaattisesti tallennettuna RETV-palveluun.

Kolme omavalintaista henkilökohtaista tallennetta säilyvät kuuden kuukauden ajan muistissa, tämä kuuluu liittymän perusmaksuun. Jatkuvia tallennuksia, esimerkiksi päivittäisen suosikkisarjan, pystyy myös ohjelmoimaan.

Helposti kaukosäätimellä

Ohjelmointi tapahtuu aivan kuten digiboksillakin, samantyylisistä valikoista kaukosäätimellä valikoiden.

Aakkosellisesta hausta voi selata haluamansa ohjelman, jossa kaikki kyseisen kirjaimen ohjelmat ovat lähetysjärjestyksessään. Myös elokuvat löytyvät e-kirjaimen kohdalta, joten parin viikon aikana lähetetyistä leffoista voi valikoida näppärästi illan filmin. Samalla ideologialla voi hakea esimerkiksi r-kirjaimen kohdalta, josta löytyvät kaikki ruokaan liittyvät kokkausohjelmat.

Viikon suosituimmat -listaus puolestaan vilauttaa, mitä muu kansa ruudusta tuijottaa. Koneeseen on myös mahdollista asettaa esimerkiksi ikärajoitus elokuviin, jolla voi varmistaa perheen pienimmille sopivan katseltavan.

Mikäli perinteinen töllötys tympäisee, voi aivojaan virkistää vaikkapa IPTV:n uumenista löytyvällä sudokulla. Peruskanavapaketissa, joka kuluu sadan megan liittymään automaattisesti, tulee parikymmentä eri kanavaa.

Maksukanavapaketteja voi tilata kaukosäätimellä valikoimalla itsepalveluportaalista, jossa on tarjolla 61 ohjelmapakettia ja 161 kanavaa. Tilaukseen tarvitaan operaattorilta saatava PIN-koodi, joten katselukortteja ei enää tarvita. Katsottavaa löytyy siis IPTV:n uumenista taatusti jokaiselle.

Vanhan kuvaputkitelevision tai kotiteatterin voi yhdistää scart-liittimellä laitteeseen, joten uuden telkkarin hankkiminen ei ole välttämätöntä. Uudemmilla televisioilla saa puolestaan kaiken hyödyn irti teräväpiirtolähetyksistä.

Kuuluvuus huipputasoa

IP-puhelimeksi sopii tavallinen lankapuhelin, mutta sen lisäksi tarvitaan vajaan satasen verran maksava IP-sovitin. Perusmalli IP-puhelimesta maksaa puolestaan reilun satasen, jonka lisäksi tarvitaan myös ohjelmisto operaattorilta. On olemassa myös puhelinmalleja, jotka mahdollistavat videopuhelut, eli niissä on myös näyttöruutu.

Käytännössä verkkokaapeli kytketään puhelimen NET-porttiin ja toinen pää modeemiin Tel1-liitinpaikkaan. Tämän jälkeen Voi IP-liittymän asetuksia muokata hallintaportaalissa eli operaattorin antamalla nettisivuilla.

IP-puhelimen suurin etu on varma ja ongelmaton kuuluvuus myös niillä alueilla, joissa langaton kännykkäverkko pätkii. Kuuluvuuden luvataan olevan jopa parempi kuin perinteisessä lankapuhelinverkossa.

Vastaa