Perussuomalaisilla eniten ehdokkaita

Liperin tulevaan valtuustoon on tarjolla 144 ehdokasta: 80 miestä ja 44 naista. Suurimman määrän ehdokkaita, 41, asettaa Perussuomalaisten puolue. Listoilla on myös kaksi uutta vaihtoehtoa: Vasemmistoliitto ja yhteislista ”Liperiin sitoutuneet”. Vihreät ja Itsenäisyyspuolue eivät liputa näissä vaaleissa ollenkaan.

Yksikään puolue ei ole saanut kokoon täyttä listaa, ja nykyvaltuuston suurimmat puolueet joutuvat lähtemään liikkeelle kaikki selvästi neljän vuoden takaista pienemmällä ehdokasmäärällä.

Keskustalla on 33 ehdokasta, kun määrä oli edelliskerralla 41. Sdp:n ehdokasmäärä on pienentynyt 26:een (-8) ja kokoomuksen 14:ään (-9).

Perussuomalaisilla oli neljä vuotta sitten Liperissä 22 ehdokasta, nyt lähes kaksinkertainen määrä. Heidän listaltaan löytyy 29 miestä ja 12 naista.

Kristillisdemokraateilla on neljä ehdokasta (-3) ja Vasemmistoliitolla 2 (+2).

Kokonaan uuden yhteislistan ovat perustaneet Urpo Airaksinen ja Kauko Huohvanainen. Samalla listalla ovat lisäksi Pekka Vipuveräjä ja Mikko Ratilainen.

Kunnanhallituksessa istuva ja äskettäin kokoomuksesta eronnut Mika Nupponen löytyy nyt keskustan listalta ja kesken valtuustokauden perussuomalaisista keskustaan siirtynyt Pirkko Hyvärinen on nyt keskustan ehdokkaana.

Merkittäviä poisjääjiä

Näissä vaaleissa on valtuuston jättämässä mm. sen pitkäaikainen aiempi puheenjohtaja ex-kansanedustaja Esko Jokiniemi (kesk.). Myöskään keskustan valtuustoryhmän nykyinen puheenjohtaja Pentti Kuokkanen ei asetu ehdolle. Ryhmästä Kirsi Jaakkola ei ole tarjolla tulevalle kaudelle.

Kokoomuksesta siirtyvät katsomoon mm. teknisen lautakunnan puheenjohtaja Pekka Tuhkanen ja tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Mauri Tolvanen. Puolueen luopujiin kuuluu myös mm. kunnanhallituksessa vaikuttanut Tiina Toivola.

Sosialidemokraattien nykyisestä ryhmästä eivät ole ehdolle asettuneet Tuula Jolkkonen ja Pekka Mustonen.

Kesken kauden kokoomuksesta perussuomalaisiin (sit.) siirtyneen Sirpa Naumasen nimeä ei löydy miltään listalta. Ps:n Juha Kastinen on eronnut kaikista luottamustehtävistä kesken valtuustokauden.

Liperin 35 valtuutetusta 25 hakee jatkovaltakirjaa. Kunnallisvaalit järjestetään 28. lokakuuta

Rääkkylässä jatkohaluja

Rääkkylässä politiikka kiinnostaa, jos kuntavaaleihin asettuneiden ehdokkaiden lukumäärää katsoo. Kolme puoluetta, keskusta, perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit ovat onnistuneet kasvattamaan ehdokasmääräänsä neljän vuoden takaisista vaaleista.

Suurin kasvu on perussuomalaisilla. Viime vaaleissa sillä oli vain seitsemän ehdokasta ja nyt listalla on 17 nimeä, joista miehiä selvä enemmistö. Listalta löytyy myös vasemmistoliitosta kesken kauden perussuomalaisiin loikannut valtuutettu Jari Pitkänen ja varavaltuutettu Keijo Harinen.

Keskusta kiri tasoihin listan pituudessa viime metreillä, kun se täydensi listaansa Ilomantsin kunnanjohtaja Markku Lappalaisen puolison Senja Lappalaisen nimellä.

Kristillisdemokraateilla sen sijaan on naisvaltainen ehdokaskuusikko, jossa kanttori Samuli Niiles on ainoa mies.

Sosiaalidemokraateilla ja vasemmistoliitolla ehdokkaiden määrä on laskusuuntainen. Yllätyksellisenä vivahteena on demarivaltuutettu Marjukka Viljalan asettuminen ehdolle nyt vasemmistoliiton listalle.

Pienistä puolueista kokoomuksella ja vihreillä molemmilla on vain yksi ehdokas listallaan. Molempien ainoat nykyvaltuutetut Väinö Jordan (kok.) ja Ilpo Jorasmaa (vihr.) eivät asettuneet enää ehdolle. Sen sijaan uutena ja siis ainoana ehdokkaana vihreillä on Paksuniemen kahviosta tuttu Jouni Honkanen. Kokoomuksen ainokainen on varavaltuutettu Toivo Koponen.

Tällä hetkellä valtuustossa istuvista 21 luottamushenkilöstä yhteensä vain kolme on valmiita luovuttamaan paikkansa vapaaehtoisesti. Edellä mainittujen Jordanin ja Jorasmaan lisäksi politiikasta pois jää keskustan Mikko Juvonen.

Nykyvaltuustossa miehiä on tuplasti naisia enemmän. Tämä voi muuttua vaalien myötä, sillä ehdokkaissa on selkeä naisenemmistö.
Nuoria joukossa on vain muutama, 30–40-vuotiaita enemmän.

Konkareista Raili Makkonen ja Urho Makkonen havittelevat jo kuudennelle kaudelle.

Rääkkylässä ei näissä vaaleissa nähdä yhtään vaaliliittoa.

Vastaa