Härkäpavulla ravinnehävikkiä vastaan

Hankevastaava Helvi Leinonen ja viinijärveläinen maanviljelijä Esa Hyttinen ihastelevat yli miehen mitan ehättänyttä härkäpapukasvustoa. ”Lannoitteena on käytetty pelkkää lietelantaa”, kertoo Hyttinen.

Mitä maassa kasvatetaankin, ravinteet ovat keskeisessä osassa. Lannoitteiden käytössä on kuitenkin paljon säätämisen varaa. Kasvusta yli jäävät ravinteet koituvat rasitteeksi niin vesistöille kuin viljelijän kukkarollekin.

– Kun sato on hyvä, myös ravinteet poistuvat tehokkaasti. Niinpä ravinnehävikkiä torjuttaessa on tärkeää ottaa huomioon myös satotasoon vaikuttavat tekijät, valistaa hankevastaava Helvi Leinonen ProAgria Pohjois-Karjalasta.

Lisää Ravintohävikit euroiksi -hankkeesta ja Esa Hyttisen härkäpapuviljelmistä luettavissa 30. elokuuta Kotiseutu-uutisten paperilehdessä.

Hyttisen härkäpapupeltoon on mahdollista tutustua keskiviikkona 29. elokuuta ProAgrian Pellonpiennarpäivässä. Muita käyntikohteita samaisena päivänä ovat Jaakko Kariolan puitava härkäpapukasvusto sekä Liperin mylly.

Vastaa