Toimintaterapia piristää ja auttaa arjessa

Eini Kinnusella on säilynyt voikukkaseppeleen tekemisen taito kirkkaana mielessä.

Ikääntyneiden toimintakyvyn tukemisen parissa on toiminut Rääkkylässä kahden kuukauden ajan osa-aikaisesti toimintaterapeutti Maarit Nevalainen.

Projekti jatkuu syksyllä, laajentuen tällöin kirkonkylän ulkopuolelle kyliin.
– Kylien toivotaan nyt aktivoituvan asiassa. Kylillä on ollut aiempina vuosina viriketoimintaa runsaasti, joten pohjaa asialle on, myös fysioterapeutiksi opiskellut Nevalainen toteaa.

Toiminnallisten ryhmätoimintojen tavoitteena on tukea iäkkäiden kokonaisvaltaista toimintakykyä sekä tuottaa samalla virkistäytymistä ja iloa. Huhti-toukokuun kokoontumiset on mahdollistanut Rääkkylän kunnan Valtionkonttorilta anoma kuntalaisen perintösumma, joka nykyisellä toimintatavalla riittää noin vuoden. Toiveissa on saada iäkkäiden toimintakykyä tukeva toiminta vakinaistettua osaksi kunnan palveluita.

– Viriketoiminnan tärkein anti on lisätä toimintakykyä, vähentää yksinäisyyttä ja auttaa omaishoitajia jaksamaan. Nykyisellään ryhmiin osallistui noin 70 ikäihmistä viikoittain.
Ryhmät koostuivat kirkonkylän, Kotirinteen, Pihlajakodin, Viherpolun, Virsun ja vuodeosaston ikääntyneistä. Ryhmät ovat kaikille avoimia, myös omaiset voivat osallistua, Nevalainen suosittelee.

Toimintaterapeutin työskentely on kokonaisvaltaista, joten yhteistyö Rääkkylän ikääntyneiden kanssa työskentelevien henkilöstön kanssa on tärkeää.

– Pienet asiat tukevat arkeen osallistumista ja itsemääräämisoikeutta lisää esimerkiksi avustajan kanssa kaupassakäynti, ruuanlaitto ja osallistuminen yleisiin tapahtumiin.

Vuorovaikutus tärkeää

Toimintaterapia perustuu terapeutin ja asiakkaan väliseen yhteistyöhön sekä vuorovaikutukseen. Keskeisenä tavoitteena on mahdollistaa asiakkaan itsenäisyyttä oman arjen toiminnoissa ja lisätä virkeyttä arkeen. Käytännössä kerhoissa on muun muassa jumpattu, laulettu ja askarreltu. Aisteille tarjottaan virikkeitä rupattelun lomassa, jolloin palauteltiin mieliin opittuja käden taitoja sekä muistoja menneiltä vuosikymmeniltä.

– Onkiretkiä ja tutustumisretkiä eri kohteisiin on toivottu. Myös ulkoilu on ollut osallistujista mukavaa, Nevalainen toteaa.

– Suunnitelmissa on lisätä syksyllä seniorikuntosalin käyttöä ja harjoittelun jälkeen ruokailumahdollisuutta yhdessä muiden kanssa.

– Kiireetön jutustelu on tärkeää. Monelle kerhopäivä on se viikon odotetuin hetki.

Maanantaina Pihlajakodin ryhmässä toteutettiin edellä mainittuja tavoitteita; luonnonkukkia tunnisteltiin pihalla kimpusta auringon paisteessa, ja notkeasormisimmat taiteilivat niistä seppeleitä.

Vastaa