Kenen kyytiin mennä?

Punaisella autolla liikkuneen miehen tiedetään ahdistelleen lapsia Ylämyllyllä. Kuva: Jutta Kurki

Ylämyllyläinen Henna Ahonen on peloissaan lasten puolesta, niin omien kouluikäisten lastensa kuin muidenkin. Pelon on saanut aikaan Ylämyllyn koulun tuntumassa autoillut mies, joka on houkutellut koululaisia kyytiinsä tarjoamalla näille karkkia.

– Toivottavasti yksikään lapsi ei erehdy lähtemään tämän miehen tai kenenkään muun tuntemattoman kyytiin, Ahonen sanoo.

Ahosilla lasten ahdistelijoista on viime aikoina keskusteltu paljonkin. Lapsille on kerrottu, että jotkut ihmiset saattavat satuttaa myös lapsia, vaikkei erinäisiä kauhuskenaarioita ole yksityiskohtaisesti läpi käytykään.

– Lisäksi lapsia on kehotettu liikkumaan aina porukassa.

Paniikkiin ei ole aihetta

Samaisen ohjeistuksen lapsille antaa myös koulupoliisina Liperin alueella toimiva Pauli Pietikäinen.

– Tuntemattomien kanssa ei kannata jäädä juttelemaan, parempi vain poistua paikalta.
Tällaisista kohtaamisista pitää kuitenkin aina muistaa mainita aikuisille, vaikkei mitään varsinaisesti tapahtuisikaan.

– Ahdistelun kohteeksi joutuneet lapset saattavat joskus ajatella, että he ovat itse tehneet jotain väärää, eivätkä tämän vuoksi uskalla heti kertoa asiasta, Pietikäinen tietää.

Vanhemmilta poliisi peräänkuuluttaa rauhallisuutta.

– Ahdistelijan tuntomerkkejä kannattaa ilman muuta kysellä lapsilta – vanhempia lapset ujostelevat kuitenkin huomattavasti vähemmän kuin virkapukuista poliisia.

Heinäntekojärjen käyttökään ei ole lainkaan pahitteeksi. Vaikka yhden punaisella autolla liikkuneen miehen tiedetään lapsia Ylämyllyllä ahdistelleenkin, ei se suinkaan tarkoita sitä, että joka ikisellä punaisella menopelillä liikuskelevalla olisi pahat mielessään.

– Tuntosarvet on ilman muuta hyvä pitää pystyssä. Mutta ei niitä mörköjä pidä joka nurkan takana nähdä, Pietikäinen muotoilee.

Puskaradio on nopein

Ylämyllyn koulussa opiskelevien vanhempia on informoitu ahdistelutapauksista. Kodin ja koulun väliseen viestintään räätälöidyn wilman kautta tieto on levinnyt nopeasti.

– Vaikkakin puskaradio toimi vielä nopeammin, Henna Ahonen naurahtaa, mutta jatkaa.

– On hienoa, että koulussa reagoitiin nyt asiaan näin nopeasti. Paljon ripeämmin kuin edellisten ahdistelutapausten tultua ilmi.

Viime viikolla ilmennyt ahdistelutapaus ei tosiaan ole ainoa laatuaan Ylämyllyllä.

– Ylämyllyllä, samoin kuin Outokummussa, on viime vuosina tullut ilmi useampikin vastaavanlainen tapaus, Pohjois-Karjalan poliisilaitoksella vanhempana rikoskonstaapelina työskentelevä Pietikäinen summaa.

Vastaa