Ilmasilta Viroon avattu

Estonian Airin neitsytlennolle Joensuusta Tallinnaan oli tunkua. Tekninen vika pakotti yhtiön käyttämään ensilennolla isompaa vuokrakonetta.

Estonian Air avasi maanantaina historian ensimmäisen säännöllisen lehtoyhteyden Joensuusta Eurooppaan.

Estonian Air lentää jatkossa neljästi viikossa Joensuun ja Tallinnan väliä. Aikataulu mahdollistaa niin parin päivän työmatkojen kuin viikonloppulomien viettämisen Suomenlahden puolella jos toisella.

– Itse asiassa Joensuun keskustassa asuva pääsee nyt helsinkiläistä nopeammin Tallinnaan. Tämä on aikamoinen erävoitto, maakuntajohtaja Pentti Hyttinen naureskeli lentokentällä.

Yhteyslentojen avulla pohjoiskarjalaisille avautuu mahdollisuus matkustaa nopeasti Tallinnasta esimerkiksi Brysseliin, Kööpenhaminaan ja Moskovaan.

Kuohuvat laskeutumiselle

Liperissä sijaitsevalla Joensuun lentokentällä oli kansainvälistä kuhinaa maanantaina, kun Estonian Airin ensimmäistä lentoa odotettiin kuohuvat kädessä. Juhlinnassa mukana oli niin maakunnan vaikuttajia kuin ensimmäiselle Viron lennolle lähteviä tavallisia matkustajia.

Tilaisuuden avasi lentoaseman päällikkö Teuvo Kettunen, joka muisteli aikaa jolloin säännöllinen lentoyhteys avattiin Joensuusta Helsinkiin 50-luvulla.

– Silloin piti saada Helsingin herrat Kolille. Nyt 2010-luvulla meillä on sitten hyvä kulkuyhteys maailmalle, Kettunen tokaisi.

Paluun haaste

Viron valtion omistaman Estonian Airin operatiivinen johtaja Jyri Ketola totesi reitin kysynnän yllättäneen yrityksen. Heinäkuuhun asti useille lennoille myydään jo eioota.

– Täältä Tallinnaan on matkustajia, mutta haasteena on saada ihmisiä myös paluulennolle, Ketola totesi.

Virolaisten ja kenties venäläistenkin matkailijoiden houkutteleminen uuden reitin käyttäjiksi onkin Pohjois-Karjalan maakunnan ja lentoyhtiön yhteinen tavoite. Matkailuun on laitettu paukkuja eli euroja reippaasti.

– Olemme laskeneet, että jokainen lentomatkustaja jättäisi tänne 400 euroa per matka. Joten kyllä sinisen taivaan strategiaa kannattaa hyödyntää, maakuntajohtaja Hyttinen totesi.

Kytkyhuokutuksia

Jos venäläiset matkailijat löytävät tiensä Itä-Suomeen talvisin, niin miksi eivät kesäisinkin?

– Teemme yhteistyötä Karelia Expertin kautta. Reittiä markkinoitiin esimerkiksi Moskovan matkailumessuilla viime viikonloppuna, Joensuun kaupunginjohtaja Kari Karjalainen kertoo.

Matkailijoille tarjotaan paketteja; osta lento ja saat alennusta majoituksista, elämyksistä ja tapahtumista. Markkinoinnissa tärkeässä roolissa on Visit Karelia –sivusto.

– Maakunnan kesätapahtumista haluamme ehdottomasti tuoda esiin Ilosaarirockin, Kihauksen ja Vaskiviikot., maakuntajohtaja Pentti Hyttinen muistuttaa.

Hyttinen muistuttaa, että harvassa ovat tapaukset, joissa ystävyyskunnasta toiseen pääsee lentämään näin helposti.

– Liperin ystävyyskunta Sakuhan on vain kymmenen kilometrin päässä Tallinnasta.

Vastaa