Linnut tulloo

Ensimmäiset harmaalokit ovat jo muuttaneet maakuntaan. Pikkuisten untuvikkojen kuoriutumista saadaan kuitenkin vielä odotella.

Lintujen kevätmuutto on alkanut. Pohjois-Karjalassa havaintoja on tehty niin laulujoutsenista, harmaalokeista kuin muuttomatkalla olevista maakotkistakin. Keski-Karjalan Luonto ry:n aktiiveihin lukeutuva Markku Halonen toteaa, että lintujen kevätmuutto etenee pitkälti tavanomaisen marssijärjestyksen mukaisesti.

– Ainakaan yhtään etuajassa ei olla.

– Tavallisesti laulujoutsenet ovat ensimmäisiä Pohjois-Karjalaan saapuvia muuttolintuja. Ensimmäiset havainnot joutsenista tehtiin viime perjantaina Pitkäjärvellä Kiteellä, ja epäilisin, että myös Liperiin niitä on jo saapunut. Joutsenethan viihtyvät sulapaikoilla, joten lumenpaljous ei niitä rasita, rääkkyläläinen ornitologi juttelee.

Piakkoin havaintoja voinee tehdä myös pulmusista.

– Kajaanissahan niitä on jo nähty, Halonen mainitsee.

Huhtikuun lopussa vilkkaimmillaan

Lintujen kevätmuuton ajankohta vaihtelee lajista riippuen. Vilkkainta muuttoliike on huhtikuun jälkimmäisellä puoliskolla, mutta vielä juhannuksen allakin tulijoita riittää.

– Viimeisenä saapuvat hyönteissyöjät, kuten esimerkiksi pajulinnut ja siepot, Halonen kertoo.

Alkukesä onkin lintubongareille mielenkiintoista aikaa, sillä tuolloin muuttoa tehdään kahteen suuntaan. Töyhtöhyyppä ja kuovi kun aloittavat syysmuuttonsa jo toukokuun lopulla.

Todennäköisimmin muuttolintuja voi näin kevättalvella havaita joko sulapaikoilla tai peltoaukeille syntyneillä pälvipaikoilla.

– Peltoaukeilla viihtyvät erityisesti peltolinnut sekä monet pikkulintulajit, Halonen sanoo.
Liperin kirkonkylän ympäristössä hyviä bongauspaikkoja onkin runsaasti.

– Kevättulvien aikaan Papelonsaari ja Ahonkylä ovat maakunnan parhaimpia havaintopaikkoja, Halonen lisää.

Rääkkylässä lintubongareiden suosiossa on puolestaan Oravilahti.

Kaikki eivät lähde

Lintujen kevätmuuton etenemistä seuraava Markku Halonen muistuttaa, ettei jokainen muuttolinnulta vaikuttava siivekäs suinkaan sellainen ole. Loppuaan lähestyvän talven aikana Pohjois-Karjalassa on nimittäin talvehtinut useita muuttolintulajeja.

– Rääkkylässä on talvehtinut kaksi kottaraista ja Outokummussa yksi. Outokummun yksilö on pitänyt majaansa kaatopaikalla, kuten Suomeen talveksi jääneillä kottaraisilla tapana on, Halonen kertoo.

Kottaraisten kevätmuutto on vilkkaimmillaan muutaman viikon kuluttua.

– Kottaraiskanta on pienentymään päin koko Suomessa ja varsinkin Pohjois-Karjalassa karjataloudessa tapahtuneiden muutosten vuoksi. Vielä ennättää puihin laittaa kottaraisille tarpeellisia pönttöjä, ornitologi vinkkaa.

Kottaraisten ohella maakunnassa on talvensa viettänyt moni muukin muuttolintu.

– Taipaleenjoella Liperissä on talvehtinut uivelo ja telkkä. Joensuussa puolestaan on tavattu punarinta; myös mustarastaita on maakunnassa pesinyt jonkin verran.

Vastaa