Liperin Mylly siirtyy rehuissa luomuun

Liperin Myllyn myllytoiminnan vastaava Kari Huikuri ja Raisioagron kaupallinen johtaja Bengt-Erik Rosin tutustumassa myllyn tuotantotiloihin.

Liperin Mylly siirtyy rehujen osalta kokonaan luomutuotantoon syksyllä 2012. Raisioagro ja Osuuskunta ItäMaito julkaisivat keskiviikkona yhteistyösopimuksen luomurehun valmistuksen aloittamisesta Liperissä.

– Liperin Mylly on juuri sopivan kokoinen yksikkö luomurehujen valmistukseen. Täällä on joustavuutta, mittakaavaa ja luomuosaamista, taustoittaa Raisioagron kaupallinen johtaja Bengt-Erik Rosin yhteistyökuviota.

Luomurehu valmistetaan Raisioagron tuotemerkillä Liperin Myllyssä. Raisioagro vastaa luomurehujen raaka-aineiden hankinnasta, tuotekehityksestä sekä markkinoinnista ja jakelusta. Osuuskunta ItäMaito keskittyy jatkossa Liperin Myllyssä vain rehujen valmistamiseen.

Luomumaidon ja –lihan kysyntä on kasvussa Suomessa ja trendin ennustetaan jatkuvan, joten myös luomurehun tuotantoon tarvitaan lisää kapasiteettia. Säädökset edellyttävät luomurehun käyttöä luomueläinten ruokinnassa.

Liperissä valmistettua luomurehua tullaan viemään koko maahan. Sopimuksen myötä Raisioagro laajentaa ensimmäisenä Suomessa luomurehun toimitukset valtakunnalliseksi.

– Luomutuotannon laajentamista harkitseville ja siihen siirtymistä pohtimille rehuhuollon järjestäminen on ollut kriittinen kohta. Heikkojen säilörehuvuosien paikkaaminen ostorehulla on ollut vaikeaa, Rosin sanoo.

Raisioagron tavoitteena on myös laajentaa luomurehun valmistuksessa tarvittavien valkuaiskasvien sopimusviljelyä jo seuraavalla satokaudella. Erityisesti pyrkimyksenä on yhteistyössä ProAgrian kanssa kannustaa tiloja luomuherneen ja –härkäpavun viljelyn lisäämiseen lähialueella.

Luomuprofiililla

Osuuskunta ItäMaidon toimitusjohtaja Ilpo Lukkarisen mukaan Liperin Mylly haluaa profiloitua jatkossa yhä enemmän luomumyllynä, jonka päätuotteita ovat luomuelintarvikejauhot ja luomurehut.

Myllyn kautta tavanomaisia rehuja hankkineille ItäMaito tarjoaa jatkossa rehuja Raisioagro-yhteistyön kautta.

– Mikäli emme olisi keskittyneet rehuissa luomuun, olisi molempien rehujen tuotannon jatkaminen vaatinut mittavia investointeja tähän rinnalle, Lukkarinen arvioi.

Lukkarinen ennustaa tuotannon jatkuvan myllyssä entisessä laajuudessa. Liperin Mylly työllistää tällä hetkellä seitsemän henkilöä.

– Liperin Myllyn osalta tämä hanke tähtää siihen, että sillä on jatkossakin kehittämisedellytyksiä. Se palvelee siten parhaiten omistajiaan eli maidontuottajia, Lukkarinen linjaa.

Luomutuotanto Suomessa:

– luomutuotannossa 6,3 % maatiloista
– luomussa tai siirtymävaiheessa on 8,1 % koko maan pinta-alasta
– luomumaitotiloja on 147 kpl
– luomulihanautatiloja 231 kpl
– luomumarkkinan arvo kasvoi 46 % viime vuonna
– luomutuotteiden osuus elintarvikemyynnistä kasvoi 1,2 %:sta 1,7%:iin.

Vastaa