Myöhäisillan bussivuorot tauolla

Liperin ja Joensuun välisillä linja-autovuoroilla on kysyntää.

Tanssiharjoitukset, yliopiston tentti, junalta kotiin, ystävän kanssa leffaan. Kaikki arki-illan asioita Joensuussa. Mutta milläs pääset kirkonkylän suunnalta kaupunkiin, jos ei omaa autoa ole?

Kaverilta kyytiä kysymään; olisikos naapuri iltavuorossa töissä? Pääsiskö jonkun tutun kyydillä Ylämyllylle Kuopiontiellä huristelevaan bussiin?

Tällaisten tilanteiden eteen on kirkonkylän suunnan asukkaat törmänneet tammikuusta alkaen.
Joensuun, Liperin ja Kontiolahden yhteinen uusi toimielin aloitti hallinnoimaan monia kuntien bussivuoroja vuoden alusta alkaen. Uuden systeemin isäntäkuntana on Joensuu ja kaupungin hallinnon alla on kuntien yhteinen joukkoliikennejaos. Liperiä jaoksessa edustaa Kristiina Räsänen.

Jotkut aiemmin Ely-keskukselle kuuluneista vuoroista siirtyivät tälle toimijalle ja samalla ne menettivät oikeutensa valtion aiemmin myöntämiin joukkoliikenteen määrärahoihin.
Yksi siirtyneistä ja aikataululistoista hävinneistä linjoista on arki-iltojen yhdeksän edestakainen vuoro.

Se kilpailutettiin viime vuoden puolella, mutta kaupunki ei saanut tarkoituksenmukaisia tarjouksia. Nyt kilpailutus on meneillään toista kertaa.

– Vuoron hankinta on kesken. Mikäli nyt tulee tarjouksia, kyydit saadaan pelaamaan aikaisintaan huhtikuussa, Joensuun joukkoliikennelogistikko Marja-Leena Inkinen-Remes kertoo.

Suunnitelman mukaan matkustaja nousisi jatkossa Liperistä 21.10 taksiin ja hyppäisi pois Ylämyllyllä. Tovin odottamisen jälkeen hän nousisi Joensuuhun liikennöivään bussiin.
Joensuusta illan linja-auto taas lähtisi 21.15 ja Ylämyllyllä matkustaja vaihtaisi Liperiin palaavaan taksiin.

Valtion määrärahat ovat tippuneet kuluvalle vuodelle, mutta uusi toimija on kuitenkin hakenut vuoroille valtion tukea. Liperin kunta on varautunut sijoittamaan esimerkiksi kyseiseen iltavuoroon 30 000 euroa vuonna 2012.

Junalta täytynee ottaa taksi, mutta harrastukset ovat vapaaehtoisia. On odotettava kevättä; tai hankittava oma kulkupeli.

Vastaa