Laukaus otsaan, upotus Oriveteen

Samppaanselältä löydetyn Timo Koposen murhasta syytetty 26-vuotias mies asui teon aikaan Ylämyllyllä. Liperiläistä 46-vuotiasta epäillään rikoksen tekijän suojelemisesta.

Syystalvella 2010 kuolleen liperiläisen Timo Koposen murhan oikeudenkäynti alkoi tiistaina Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa. 43-vuotiasta perheenisää ammuttiin päähän ja hänen ruumiinsa upotettiin Rääkkylän Samppaanselälle.

Murhasta syytetty 26-vuotias joensuulaismies asui teon aikaan Ylämyllyllä. Murhantekijän suojelemisesta epäillään 46-vuotiasta liperiläismiestä, jonka tytär seurusteli ja asui tuolloin syytetyn kanssa.

Oikeuskäsittely on sikäli erikoinen, että tuomarit kutsuttiin paikalle Pohjois-Savon käräjäoikeudesta paikallisten tuomareiden ollessa asian käsittelyyn esteellisiä. Syynä tähän on se, että murhasta syytetyn isä on Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden tuomari.

Tunnusti kavereille

Kihlakunnansyyttäjä Osmo Manninen vaati syytetylle elinkautista vankeusrangaistusta murhasta, sillä tappo on hänen mukaansa tehty vakaasti harkiten ja rikos on myös kokonaisuutensa törkeä.

Puolustuksen mukaan syytetyllä ei ole minkäänlaisia muistikuvia tapahtumista.
Syyttäjä toi oikeuteen todistajia, joille syytetty oli tunnustanut osallisuutensa tappoon. Hän oli esitutkinnan mukaan jopa kehuskellut ”Tintille tulleen siistin reiän otsaan”. Motiiviksi esitutkinnassa on selvinnyt Koposen vasikointi tai aikomus vasikoida poliisille.

Lähilaukaus pimeydessä

Tapaus juontaa juurensa yöhön 27.-28. marraskuuta vuonna 2010, jolloin Koponen ja molemmat syytetyt olivat kolmestaan matkalla Lieksasta Joensuuhun. Yötä edelsi pääsyytetyn auton tahallinen polttaminen.

Kolmikon auto pysähtyi matkalla Ahvenisen levikkeelle. Pääsyytetty ampui Koposta lähietäisyydeltä pistoolilla keskelle päätä.

Autossa ollut 46-vuotias mies kertoi nukkuneensa autossa surman aikaan.
Hän oli lopulta se henkilö, joka paljasti tapahtumien yksityiskohtia poliisille. Puolustuksen mukaan mies ei uskaltanut kysellä aikanaan asioista.

Surman jälkeen syytetty nosti Koposen ruumiin auton takakonttiin, kaksikko kävi ottamassa syytetyn tyttöystävän kyytiin ja matka jatkui takaisin Lieksaan bensan vähyyden vuoksi. Syyttäjän mukaan auton takakontin lukko oli jäätynyt, ja sitä jouduttiin sulattelemaan Lieksassa, jottei luukku aukeaisi.

Aamuyöllä kolmikko ajoi Liperiin ruumis auton takakontissa, jossa sitä säilytettiin syyttäjän mukaan ainakin joitain päiviä.

Ruumis Rääkkylään

26-vuotias pääsyytetty siirsi ruumiin Rääkkylään, jonnekin ”välivarastoon”. Lainattuaan moottorikelkan ja sahattuaan jäähän reiän, hän veti ruumiin jäätä pitkin avannolle ja pudotti sen Samppaanselälle Oriveteen. Koposeen oli sidottu kuusi lecaharkkoa, jotka varmistivat ruumiin uppoamisen.

Surma-asetta ei ole löydetty, ja sen epäillään olevan järven pohjassa.
46-vuotiaalle luettiin oikeudessa syyte rikoksentekijän suojelemisesta vaikuttamalla muun muassa todistajiin. Hänen puolustuksensa vetosi siihen, että mies on pelännyt niin oman kuin tyttärensä hengen puolesta.

Mies on kertonut olleensa kahdella Rääkkylän reissulla mukana kuljettajana ja nähneensä jäljet, joiden mukaan moottorikelkan perässä oli vedetty jotain.
Näiltä paikoilta, Samppaanniemen kärjen lähettyviltä veteen upotettu ruumis löytyi viime lokakuussa. Koponen ehti olla kadonneena vuoden verran

Lukuisia syytteitä

26-vuotiaalle luettiin oikeudessa syytteet myös Liperiin paikallistetuista ampuma-aserikoksesta, sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta sekä kahdesta tyttöystävänsä pahoinpitelystä vuonna 2011.

Lisäksi häntä syytetään törkeästä petoksesta, joka liittyi hänen 16 000 euron arvoisen auton polttamiseen Joensuussa murhaa edeltävänä iltana. 26-vuotiaan epäillään yllyttäneen Koposta polttamaan auton.

Yleisen syyttäjän lisäksi Koposen leski vaatii korvauksia itselleen ja heidän tyttärelleen.

Vastaa