Liperissä 30 lasta päivähoitojonossa

Lautasuon päiväkoti Helmi tarvitsee pikaisesti lisää tilaa ruokalarakennuksesta. Vaiviolaisen Veronika Jouhkin tytär Sara sai hoitopaikan kuukausi sitten ja viihtyy hyvin.

Lautasuon koulun lisärakennuksen kunnostus ja laajentaminen kolmen ryhmän päivähoitotiloiksi ei tuo nopeaa helpotusta varhaiskasvatuksen tilaongelmaan Ylämyllyn alueella.

Suunnittelu, määräysten mukainen kilpailutus ja itse rakentaminen vievät aikaa runsaan vuoden verran, arvioi Liperin kunnan tekninen johtaja Taisto Tuononen.

Suunnittelutarjouspyynnöt kunta postitti viime viikolla. Teknisen lautakunnan on tarkoitus valita suunnittelija 14.2. pidettävässä kokouksessa. Rakentamisesta tehdään päätökset erikseen.

-Tavoitteena on että suunnittelu tehdään juhannukseen mennessä ja urakkatarjouskilpailu järjestetään syksyllä. Tilat valmistuisivat aikaisintaan keväällä 2013, selvittää Tuononen aikataulua.

Lisätilaa heti

Pula päivähoitopaikoista on Liperissä ankara, vaikka muutamien lasten jääminen hoidosta pois hieman tammikuun tilannetta helpotti.

Painetta on jouduttu purkamaan sijoittamalla lapsia varahoitopaikkoihin pysyvästi.
Päivähoitopaikkaa odottaa tällä hetkellä 30 lasta.

-Tekniselle lautakunnalle on tehty esitys Lautasuon ruokalarakennuksen yhden ison luokkatilan pikaisesta kunnostamisesta, johon osa lapsista voitaisiin jo nyt sijoittaa. Lisäksi tarjoamme mahdollisuutta ottaa hoitaja kotiin, kertoo varhaiskasvatuksen johtaja Sirkka Korhonen.

Sisäilma kunnossa

Lautasuon lisärakennuksen vesikatossa on todettu vuotoja ja ullakkotiloissa vuosien kuluessa syntyneitä kosteusvaurioita. Sokkelista on huomattu puuttuvan ulkopuolinen vesieristys.

Korjattavaa talossa siis on.

Sisäilman laadussa ei teknisen johtajan mukaan kuitenkaan ole ollut puutteita, joihin käyttäjät olisivat reagoineet. Päiväkodin tiloissa ilman laatu koetaan hyväksi.

Tämä on myös varhaiskasvatuksen johtajan käsitys.

-Päiväkodissa pidettiin juuri maanantaina vanhempainilta jossa teknisen toimen edustajakin oli paikalla, eikä tästä aiheesta puhetta ollut, Sirkka Korhonen sanoo.

Rakennus on teräsrunkoinen ja elementtirakenteinen, siinä mielessä tilapäiseksi tehty, mutta muuten täysin rakennusaikansa 1970-luvun rakennusnormien mukainen, Taisto Tuononen toteaa.

– Jos rakennus olisi pitänyt tehdä jollakin toisella tavalla, se olisi myös arkkitehtoonisesti toisenlainen.

Purkutyö ei ongelma

Lisärakennuksen tulevan lämmitysjärjestelmän suunnittelussa varaudutaan siihen, että viereinen 50-luvulla rakennettu Lautasuon kivikoulu mahdollisesti puretaan.

Mikäli näin tapahtuu, saa päiväkoti naapurikseen raskaita koneita, melua ja pölyä. Rakennuksen lämpöputkistossa saattaa olla eristeenä asbestia.

Purkaminen voidaan tehdä niin, ettei siitä aiheudu vaaraa päiväkodille, uskoo Taisto Tuononen.

– Puretaanhan isoja rakennuksia keskellä kaupunkiakin, ja ohi kulkee niin isoja kuin pieniä ihmisiä.

Ison remontin alkaessa tiloissa päivähoito muuttaa siksi aikaa muualle, Sirkka Korhonen muistuttaa.

Eli mihin?

-Sitä mietitään parhaillaan ja siitä päätetään kunhan saadaan tieto rakentamisen alkamisajankohdasta ja kestosta, Korhonen sanoo.

– Päivähoidon toive oli että remontoimaan olisi voitu ryhtyä aikaisemmin, jo tulevana kesänä. Silloin lapsia on hoidossa vähemmän ja olisimme saaneet sijoitettua hoitoa tarvitsevat muihin päiväkoteihin.

Vastaa